Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας ενέκρινε την σχέδιο νόμου με το οποίο το έτος 2025 ανακηρύσσεται σε Έτος αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Το 2025, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία θα εορτάσει τα 140 χρόνια από την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας (Απρίλιος 1885) της, και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πατριαρχείου (Φεβρουάριος 1925).

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Πατριαρχείου Ρουμανίας, η εν Ρουμανία Ορθόδοξη Εκκλησία διοργανώνει μία σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη όλων εκείνων που εργάστηκαν για την Αυτοκεφαλία της και την ίδρυση του Πατριαρχείο», όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Βουλής.

Με αυτόν τον τρόπο, η Βουλή, η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της χώρας, οι τοπικές αρχές, καθώς και οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να διοργανώνουν επετειακές εκδηλώσεις με δική τους πρωτοβουλία.

Το σχέδιο νόμου υποβλήθηκε στο ρουμανικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2023 και τον Δεκέμβριο του 2023 εγκρίθηκε από τη Γερουσία. Υπερψηφίστηκε με 247 ψήφους «υπέρ» και οκτώ αποχές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Λίγα λόγια για το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Η ίδρυση του Πατριαρχείου της Ρουμανίας αναγνωρίστηκε και εγκρίθηκε, ομόφωνα, από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στις 23 Φεβρουαρίου 1925, ο νόμος εκδόθηκε από τον βασιλιά Φερδινάνδο. Στις 12 Μαρτίου 1925, οι αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες ειδοποιήθηκαν με ειρηνική επιστολή για την δημιουργία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας.

Τον Μάιο του 1925, αυτή η ειρηνική επιστολή στάλθηκε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από τον Dragomir Demetrescu, καθηγητή στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου.
Λόγω πολιτικών αντιξοοτήτων, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Κωνσταντίνος ΣΤ’ (1924-1925) αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την έδρα του και δεν μπορούσε πλέον να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο για να απαντήσει στην επιστολή αυτή.

Τον Ιούλιο του 1925, στην Κωνσταντινούπολη ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βασίλειος Γ’ (1925-1929), ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τον τόμο αρ. 1579 της 30ης Ιουλίου 1925, αναγνώρισε το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Η ενθρόνιση του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Μύρωνα ως πρώτου Πατριάρχη Ρουμανίας έγινε την 1η Νοεμβρίου 1925.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.