Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τα 90.000 καταπατημένα ακίνητα ή αγροτεμάχια, τα οποία έχουν καταμετρηθεί από τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι να εντοπιστούν με τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου ακινήτων αλλά και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και τυχόν άλλα κτήματα που δεν είναι καταγεγραμμένα παρότι ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε κι αυτά να υπαχθούν, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, σε τακτοποίηση με την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατόχους τους πληρώνοντας κι αυτοί ένα εύλογο ποσό στο δημόσιο.

Μέσω αυτής της ρύθμισης το δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι οι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 14.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει και το κεφάλαιο μιας στρεβλής και αυθαίρετης κατάστασης που δεν περιποιεί τιμή στο δημόσιο μιας και η παράνομη κατοχή δημοσίων εκτάσεων έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τον κρατικό Προυπολογισμό ,και να μην προστατεύεται η κοινόχρηστη περιουσία του.

Από την άλλη στόχος του υπουργείου Οικονομικων είναι να δοθεί ένα τέλος στις νομικές διεκδικήσεις που προβάλλουν από το δημόσιο αρκετοί καταπατητές μέσω των δικαστηρίων προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι αυθαιρετούχοι των δημοσίων εκτάσεων θα αποκτήσουν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εκτάσεις του δημοσίου πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και ανάλογα και με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.Οσο μικρότερος είναι ο χρόνος της καταπάτησης ενός ακινήτου το τίμημα θα μειώνεται παρέχοντας ένα είδος έκπτωσης στον καταπατητή.

Παράλληλα θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (ανάπηροι, ευάλωτες ομάδες κλπ) για όσους κατέχουν ακίνητα του δημοσίου στα οποία ανεγέρθηκε για βιοποριστικούς λόγους πρώτη κατοικία.

Για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.