Γράφει το cerbiwnfrouros.blogspot.gr - Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ αρτοκλασίας , στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής Σερβίων παραμονή της εορτής της Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος.

Τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς κλήρου , ο Ιεροκήρυκας ( περιοχής Σερβίων και Βελβεντού) της Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Γεωργόπουλος , ο Πρωτοπρεσβύτερος (Αρχιερατικός Επίτροπος Σερβίων) π. Γεώργιος Πιστόλας , οι Ιερείς Κων/νος Θεοχάρης (εφημέριος του ναού) , Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Λάζαρος Ζυγούρης.

Από πλευράς αρχών παρευρέθηκαν οι τοπικοί άρχοντες του τόπου και πλήθος κόσμου.

Με το πέρας της αρτοκλασίας , ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας , καθώς και του ιερού λειψάνου της τοπικής αγίας των Σερβίων Αγίας Θεοδώρας , στους δρόμους της πόλεως υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας .

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την επομένη , με την πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμή της πολιούχου Αγίας , ημέρα τοπικής αργίας για την πόλη των Σερβίων.

Ακολουθεί βίντεο από τον εσπερινό και την λιτάνευση της εικόνας :

Την πολιούχο τους Αγία Κυριακή τίμησαν τα Σέρβια Την πολιούχο τους Αγία Κυριακή τίμησαν τα Σέρβια Την πολιούχο τους Αγία Κυριακή τίμησαν τα Σέρβια Την πολιούχο τους Αγία Κυριακή τίμησαν τα Σέρβια

Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί.

Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο.

Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές.

Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί.

Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή».

Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.