Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου λειτούργησε χθες Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Πρόδρομος, ο οποίος φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην Ι. Μητρόπολη μας.

Η ομιλία του Ποιμενάρχου μας προς τους παρισταμένους πιστούς αφορούσε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που η Εκκλησία μας, θέλοντας να μας διδάξει, εμφανίζει αυτή την περίοδο για τρεις εβδομάδες ενώπιον μας. Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο ήταν τόσο δυνατή που Τον οδήγησε να προσλάβει την ανθρώπινη φύση και δια της Θυσίας του αχράντου Σώματος και της εκχύσεως του Τιμίου Αίματος Του επάνω στον Σταυρό εξαγόρασε την αμαρτία και έσωσε τον άνθρωπο. Η ανύψωση Του στους ουρανούς άφησε σ’ εμάς κληρονομιά τον Σταυρό Του, ώστε επικαλούμενοι Αυτόν να σωζόμαστε. Και ενώ στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης ο κόσμος προετοιμάστηκε μέσω του Νόμου να υποδεχθεί τα Σωτηριώδη γεγονότα, ώστε να μπορέσει να τα κατανοήσει, η έλευση του Κυρίου μας τα κατέστησε πραγματικότητα και αυτό που απομένει από τον Σταυρό του Κυρίου μας είναι το μήνυμα ότι: «ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν·ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου οὗτος σώσει αὐτήν» (Μαρκ. η΄, 35). Δηλαδή, όποιος θέλει να σωθεί σώζεται δια της αγάπης προς τον συνάνθρωπό και τον Θεό «σταυρώνοντας» τον εαυτό του, τα πάθη του, τις αμαρτίες του, δίδοντας την ψυχή του υπέρ των ανθρώπων, όπως ακριβώς έπραξε και ο Κύριος μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγάλης αυτής εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, και όποιος το κατανοεί σώζεται, ενώ όποιος δεν το κατανοεί μένει εκτός του νυμφώνος της σωτηρίας. Όσοι έχουμε βαπτιστεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος μπορούμε να βλέπουμε τον Σταυρό ως το «ένδυμα» της Σωτηρίας μας και να επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε κάθε βράδυ της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο Μέγα Απόδειπνο: «Η αήττητος, καί ακατάλυτος, καί θεία δύναμις τού τιμίου καί ζωοποιού Σταυρού, μή εγκαταλίπης ημάς τούς αμαρτωλούς». Όποιος το κατανοήσει, το πιστέψει και το ζήσει, η Θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ και θα προστατεύει αυτόν και την κοινωνία που συμβιεί, καθώς σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, ο Σταύρος ενώνει τον ουρανό, τη γη και τους ανθρώπους. Γι’ αυτό λοιπόν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καυχόμεθα για τον Σταυρό, γιατί είναι «ὁ φύλαξ πάσης τῆς οἰκουμένης· Σταυρός, ἡ ὡραιότης τῆς Ἐκκλησίας, Σταυρός, Βασιλέων τὸ κραταίωμα· Σταυρός, Πιστῶν τὸ στήριγμα· Σταυρός, Ἀγγέλων ἡ δόξα, καὶ τῶν δαιμόνων τὸ τραῦμα»!

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού συντοπίτη μας και συμβολαιογράφου Δημητρίου Καλλίρη, με τον Σεβασμιώτατο να δίδει συλλυπητήριες ευχές στην οικογένεια και τους συγγενείς του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.