Όπως μας ενημερώνει η Μητρόπολη

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος καὶ Φαναριοφερσάλων ἀνακοινώνει ὅτι τὴν Κυριακὴ 17 Δεκεμβρίου 2017 καὶ ὥρα 6:00΄ μ.μ., στὸν Ἱερὸ Μητροπολιτικό μας Ναὸ Ἁγίων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης Καρδίτσας, θὰ τελεσθεῖ ἡ ἱερὰ ἀκολουθία τῆς Τριθέκτης (Κοντάκιο τῶν Χριστουγέννων).

Εἶναι ἀκολουθία τοῦ Βυζαντινοῦ Κοσμικοῦ Τυπικοῦ ποὺ ψαλόταν στὸ Ναὸ τῆς Ἁγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως καὶ θὰ εἶναι εὐκαιρία γιὰ ὅλους μας νὰ γνωρίσουμε τὴν ἀκολουθία αὐτὴ καὶ νὰ προετοιμασθοῦμε πνευματικὰ γιὰ τὴν ἔλευση τῆς Μεγάλης αὐτῆς ἑορτῆς τῆς πίστεώς μας.

Ἐ κ τ ῆ ς Ἱ ε ρ ᾶ ς Μ η τ ρ ο π ό λ ε ω ς

Η Ακολουθία της Τριθέκτης

Η ονομασία αυτής της σύντομης Ακολουθίας προέρχεται από την ώρα κατά την οποία ετελείτο, μεταξύ δηλαδή της τρίτης και της έκτης ώρας της ημέρας, της σημερινής ενάτης μέχρι δωδεκάτης μεσημβρινής περίπου.

Η δομή της είναι ανάλογη με το πρώτο μέρος της θείας Λειτουργίας έως τα κατηχούμενα και τις ευχές των πιστών. Ήταν, όπως σημειώνει ο μακαριστός καθηγητής Ιωάννης Φουντούλης, ο οποίος πρώτος εξέδωσε για λειτουργική χρήση αυτή την Ακολουθία, «ένα υποκατάστατο της θείας Λειτουργίας, μία Λειτουργία χωρίς Λειτουργία, χωρίς την προσφορά των δώρων και την τέλεση του μυστηρίου».

Μετά την έναρξη της Ακολουθίας με το «Εὐλογημένη ἡ βασιλεία…» ακολουθούν τρία αντίφωνα, ψαλμοί δηλαδή που ψάλλονται αντιφωνικά, με τις ειδικές εκφωνήσεις και ευχές ενδιάμεσα.

Γίνεται στη συνέχεια η Είσοδος, ενδεδυμένου του ιερέα και του διακόνου με πορφυρά άμφια και αναγιγνώσκεται περικοπή από την Παλαιά Διαθήκη. Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Προφήτου Ησαΐου κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή του Προφήτου Ιεζεκιήλ κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Του αναγνώσματος προηγείται ανάλογο τροπάριο αντί τρισαγίου και το προκείμενο, στοιχεία που εναλλάσσονται. Η Ακολουθία ολοκληρώνεται με την Εκτενή δέηση και τις ευχές υπέρ των κατηχουμένων και υπέρ των πιστών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.