Τιμώντας την εορτή του Αγίου Νικήτα του Γότθου, προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών, σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λαρίσης (ΣΕΑΝ Λάρισας) παρέδωσε από ένα αναπηρικό καρότσι βαρέως τύπου στα τρία Νοσοκομεία της Λάρισας: Πανεπιστημιακό, Γενικό και 404 ΓΣΝ επ’ ωφελεία όλων των πολιτών και στρατιωτικών που θα νοσηλευτούν.

Το κόστος της Δωρεάς καλύφθηκε από τις συνδρομές των Εφέδρων Αξιωματικών, μελών του Συνδέσμου.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Άγιος Νικήτας ο Γότθος τιμάται επισήμως ως προστάτης των Εφέδρων, αφού η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών και η εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου για την ανακήρυξη του Αγίου ως προστάτη των Ελλήνων Εφέδρων Αξιωματικών εγκρίθηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στο καλοκαίρι (στις 25 Ιουνίου 2021).

Μέχρι και πέρυσι, πάντως, οι κατά τόπους Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών τιμούσαν κάθε χρόνο, στις 15 Σεπτεμβρίου, τον Άγιο Νικήτα, ο οποίος και δια Συνοδικής Απόφασης κατέστη φέτος ο προστάτης Άγιος ενός θεσμού με τεράστια προσφορά στους εθνικούς αγώνες της πατρίδας και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει την ιδιαίτερη τιμή να έχει πολλούς κληρικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν ως Έφεδροι Αξιωματικοί τη θητεία τους, αλλά και Αρχιερείς όπως τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και τον Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμο.

Ο βίος του Αγίου Νικήτα

Ο Άγιος Νικήτας γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και πλουσίους. Από παιδί διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο, η οποία τον βοήθησε να διαμορφώσει σταθερή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με σωφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του Θεού, όπως βιώνεται μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο και τη ζωή της Εκκλησίας.

Ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση και διάδωσε με πολλή ζήλο και διάκριση τη διδασκαλία του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Για τη χριστιανική δράση που ανέπτυξε, συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αθανάσιο, ο οποίος προσπάθησε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ο Άγιος Νικήτας δε φοβήθηκε να ομολογήσει ότι ήταν χριστιανός, αφού μέσα του ήταν πεπληρωμένος από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και, με αλαζονεία και εγωϊσμό, διέταξε να τον βασανίσουν με ποικίλους τρόπους, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο. Το σώμα του όμως έμεινε ανέπαφο από τις φλόγες, κι έτσι το πήρε κάποιος χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη, με επίγνωση ότι ο άνθρωπος εξαγιάζεται ως ψυχοσωματική οντότητα, γιατί το σώμα μας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος.

Η αγαθή και ενσυνείδητη διάθεση του ανθρώπου, η διακριτική σχέση με την Εκκλησία και τον κόσμο, καθώς και η θυσιαστική πορεία της επίγειας ζωής του, με αγάπη και κατανόηση προς το συνάνθρωπο, ανταμείβεται από το Θεό με τρόπο θαυμαστό και ωφέλιμο πέρα από τα όρια του πεπερασμένου ανθρώπου.

OPE.GR

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.