Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο, τη Δευτέρα, ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Nωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε λόγο για περιορισμένη αισιοδοξία αναφορικά με τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα του διαλόγου με τον Ρώσο ομόλογό του, στο Κρεμλίνο. Κατά την άφιξή του στη Μόσχα, ο Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν πιστεύει σε «αυθόρμητα θαύματα».

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω ότι, φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι οι ανησυχίες μας είναι κοινές ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογο του κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μακρόν, για την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στην επίλυση των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι η Γαλλία σταθερά συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επεξεργασία των θεμελιωδών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση (σσ. τον τομέα ασφάλειας στην Ευρώπη)» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογο του, επισημαίνοντας ότι «αυτό συνέβαινε από την αρχή των νεότερων σχέσεων [μεταξύ των δύο χωρών]».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, το τρέχον διάστημα, για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και τις συνομιλίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης, που σχετίζεται με την εξασφάλιση ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη σε μια σοβαρή ιστορική προοπτική, και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο μέρος, δηλαδή την επίλυση της ουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Χαίρομαι που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους», δήλωσε ο Μακρόν.

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία, επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο»

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

Ο Μακρόν επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν πραγματοποιείται στην 30ή επέτειο της ανανέωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι το Παρίσι έχει μεγάλες ελπίδες για τις διμερείς σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Η Δύση ετοιμάζει μια πραγματική πρόκληση, σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η Μόσχα θεωρεί ότι η πληθώρα των δημοσιευμάτων περί της δήθεν ετοιμαζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι οι χώρες της Δύσης ετοιμάζουν μια πραγματική πρόκληση. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτό μας λέει ότι, προφανώς, ετοιμάζεται μια πρόκληση. Η ποσότητα και η ποιότητα των δημοσιευμάτων αυτών, η εκ των προτέρων προετοιμασία τους και η απολύτως αναντίρρητη ψευδολογία τους, επιβεβαιώνουν το ότι προφανώς προετοιμάζονται κάποιες προκλητικές ενέργειες» υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Η ίδια είπε ότι «όλα αυτά τα δημοσιεύματα φιλτράρονται στα δυτικά έντυπα μέσα ενημέρωσης προτού δημοσιευθούν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ανάλογα θέματα στην τηλεόραση, τονίζοντας ότι «η υστερία αυτή συνεχίζεται δύο μήνες».

Αναφερόμενη σε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», η Ζαχάροβα είπε ότι η ‘λανθασμένη αρχή’ που έκανε το πρακτορείο υποδηλώνει ότι όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι και «το μόνο ερώτημα είναι πότε θα πατηθεί ή δεν θα πατηθεί αυτό το κουμπί πληροφόρησης» και ότι «αυτό δείχνει ότι τα δημοσιεύματα είναι έτοιμα για όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματικότητα».

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg εν συνεχεία παραδέχθηκε το λάθος του και απέσυρε το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει μακροπρόθεσμη παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει την άμυνά του, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς οι εντάσεις παραμένουν στα ύψη με τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές στην ανάπτυξη, στην παρουσία μας, στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση για αυτό, αλλά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για αυτό εντός του ΝΑΤΟ», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ επί του παρόντος διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται εντός και εκτός της Ανατολικής Ευρώπης, μιας λεγόμενης επίμονης, αλλά όχι μόνιμης, παρουσίας.

Ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία από Βρετανία και Γερμανία

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα στείλει επιπλέον 350 στρατιώτες στην Πολωνία, στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Επιπλέον, το Βερολίνο στέλνει στρατιώτες στη Λιθουανία, στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας. «Ο Μπούντεσβερ (σ.σ. ο γερμανικός στρατός) στέλνει άλλους 350 στρατιώτες στη μάχιμη μονάδα της Λιθουανίας», ανέφερε η υπουργός Κριστίν Λάμπρεχτ, από το Μύνστερ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.