Την απόσυρση του νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση για τη σύσταση φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου ζητά ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου το πρωί της περασμένης Παρασκευής, καλώντας τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Ζακύνθου να πάρουν θέση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη έχει κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, προκειμένου να αποδείξει την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

«Είμαστε βέβαιοι, ειδικά μετά και την δημοσιοποίηση της από 18 Νοεμβρίου 2016 Επερωτήσεως, του τότε ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή των Ελλήνων, ότι ο νυν Υπουργός Τουρισμού, έφτιαξε το εν λόγω Σχέδιο Νόμου αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν στο Λίβανο, στο Κατάρ, στις Παρθένες Νήσους και πιθανότατα και εδώ ή λίγο παραπέρα. Όλοι όσοι προετοίμαζαν καιρό πριν την Αγοραπωλησία, αφού κατέκαψαν τα χωριά μας, αφού πλαστογράφησαν τίτλους ιδιοκτησίας, αφού ξεπούλησαν και εξαγόρασαν τα πάντα, και παρόλα αυτά εξευτελίστηκαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, βάζουν τώρα πολιτικά στελέχη της Κυβερνήσεως μπροστά, για να καθαρίσουν την μπουγάδα, με Ανώνυμες Εταιρείες και δρόμους διαφυγής, υφαρπάζοντας την περιουσία του ζακυνθινού λαού. Φαίνεται λοιπόν, πώς τα λεφτά τα οποία δαπανήθηκαν είναι πολλά….και μάλλον δεν πρέπει να πάνε χαμένα», είπε αρχικά.

Ο Φορέας, η ΠΙΜΑΝΑ και τα έσοδα

Ο Μητροπολίτης και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου των Γκρεμών αναφέρθηκε στην αγοραπωλησία και έριξε τα βέλη του στον υπουργό Τουρισμό, τονίζοντας ότι το ν/σ έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ. Μάλιστα τόνισε ότι στο ν/σ δεν γίνεται καμία αναφορά στο που θα πάνε τα έσοδα του φορέα. «Το Σχέδιο Νόμου του κ. Θεοχάρη, για τη σύσταση ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, αποτελεί μέρος των σχεδίων της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΙΜΑΝΑ. Ο κ. Θεοχάρης δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ στο Σχέδιο Νόμου για την διανομή των κερδών του μαγαζιού, διότι πολύ απλά δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία και τα μερτικά της κονόμας; Οι εντολές είναι σαφείς. Οι κάτοικοι και η Εκκλησία θα τιμωρηθούν, αφού δεν έσκυψαν το κεφάλι στον Εμίρη, φίλο καρδιακό του Χάρου και του Χάρη», τόνισε ο Μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Στην οριοθετημένη ζώνη αιγιαλού, η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του κ. Θεοχάρη, όπως και η ΠΙΜΑΝΑ, ελάχιστα πράγματα δύναται να πραγματοποιήσουν, αφού ούτως ή άλλως το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για όλα αυτά. Μάλιστα για να φτάσει κάποιος στην υποτιθέμενη ζώνη Αιγιαλού και να πάρει μια φωτογραφία του Ναυαγίου, θα πρέπει αναγκαστικά να διέλθει μέσα από τη μοναστηριακή περιουσία του Αι Γιώργη. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι η υφαρπαγή, κατά παρέκκλιση, των ακινήτων που βρίσκονται πλησίον της ζώνης αυτής, που όπως όλοι γνωρίζουμε ανήκουν στην κυριότητα της Μονής του Αι Γιώργη. Προφανώς οι εκτάσεις αυτές σχεδιάζεται να απαλλοτριωθούν, δηλαδή η ΑΝΩΝΥΜΗ αυτή ΕΤΑΙΡΕΙΑ, έχει ως σκοπό την διαχείριση και εκμετάλλευση της μοναστηριακής περιουσίας στα Ορεινά, την οποία έχασε στα Δικαστήρια η ΠΙΜΑΝΑ, ερήμην της ιδιοκτήτριας εκκλησίας. Και για να μπούμε και στις λεπτομέρειες αφού το θέλετε, αφήνοντας κατά μέρος, προς το παρόν, τις Αντι-συνταγματικότητες του Σχεδίου Νόμου του κ. Θεοχάρη, για τις οποίες ήδη έχουμε ετοιμάσει τα σχετικά Υπομνήματα και τις Προσφυγές, προς τους Αρμοδίους και τις οποίες θα Σας αποκαλύψω όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Ο Βουλευτής, τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και η γραμμή αιγιαλού

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Βουλευτή Ζακύνθου Δ, Ακτύπη σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας και την συμπερίληψή τους στο ν/σ, ο Μητροπολίτης αναφορικά με τη μη παραχώρηση του αιγιαλού, όπως είπε ο κ. Ακτύπης, τόνισε: «μα δεν παραχωρείται ο αιγιαλός, αναφερόμαστε στη γραμμή αιγιαλού που είναι 150 μέτρα πάνω από τον αιγιαλό. Διαφεύγει στον κ. Βουλευτή αυτό το γεγονός. Αιγιαλός είναι εκεί που τελειώνει το χειμέριο κύμα. Έτσι λέει το Σύνταγμα και ο νόμος. Δεν λέει 150-170 μέτρα πάνω, όπως είναι στο Ναυάγιο. Επομένως, ο κ. Βουλευτής παραφράζει ή ξεχνάει ή δεν ξέρει, γιατί είναι γιατρός, τι σημαίνει αιγιαλός. Εμείς τιμούμε την πολιτική και τους πολιτικούς, γιατί είμαστε αντίθετοι προς τις δικτατορικές κυβερνήσεις, όλων των χρωμάτων. Γιατί τους τιμούμε; Γιατί μπορούμε να ψηφίζουμε και να αλλάζουν όταν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Η στάση των φορέων και η επιλογή των ξενοδόχων

Τέλος, ο Μητροπολίτης κάλεσε τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ξενοδόχους του νησιού (οι οποίοι θα συμμετέχουν στον νέο φορέα διαχείρισης), επισημαίνοντας πως ο ίδιος τους είχε καλέσει να συνεργαστούν για την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής του Ναυαγίου, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση. Συγκεκριμένα, είπε: «Καλούμε τον Υπουργό Τουρισμού να αποσύρει το Κεφάλαιο Η, του υπό διαβούλευσιν Σχεδίου Νόμου, το οποίο αφορά την ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ναυάγιο Ζακύνθου ΑΕ (άρθρα 39 – 41), και άμεσα, αυθημερόν αν γίνεται, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, από κοινού με τον Υπουργό Ανάπτυξης, να δώσουν το πράσινο φως υλοποίησης ενός Φορέα Διαχείρισης του μοναστηριακού δάσους του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του μοναδικού στη Μεσόγειο Θεματικού Πάρκου, πάνω στους άξονες της Προστασίας του μαγευτικού Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της ιστορικής μνήμης της Νήσου Ζακύνθου, όπως έχουμε προτείνει.

Προς τούτο καταθέτουμε σήμερα ενώπιον σας την πρόταση μας, τόσο του Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου αλλά και δίκη μου ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών, προς στήριξη και υπογραφή στο ζακυνθινό λαό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, και ζητάμε από τους Φορείς της Ζακύνθου, την Υπουργό Πολιτισμού, τον Βουλευτή, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Κόμματα, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ Ζακύνθου, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Ζακύνθου, τα τοπικά και Κοινοτικά Συμβούλια, τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες της θάλασσας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ναυαγίου, να πάρουν, σήμερα κιόλας, επίσημα θέση. Αφού οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων Ζακύνθου δεν αποδεχθήκανε κατ’ επανάληψη προσκλήσεις μας για συνεργασία, με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής του Ναυαγίου. Στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, όμως, του κ. Θεοχάρη… σαν να τους πήρε το μάτι μου»!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.