Όλα ξεκίνησαν από το Charleston, τη χορευτική μανία που σημάδεψε ολόκληρη την δεκαετία των 20's στις ΗΠΑ. Αρχικά χορευόταν solo ενώ αργότερα και με παρτενέρ. Καθώς η μουσική άλλαζε, έτσι άλλαξε και ο χορός, τα βήματα και οι φιγούρες...

Έτσι γεννήθηκε το Lindy Hop! Το Lindy Hop ήταν (και είναι) ο πιο διαδεδομένος Swing χορός! Xορευόταν από τα τέλη των 20’s ως και τα μέσα των 40’s σε όλα τα Ballroom της Αμερικής στις μουσικές των Big Bands και των Jazz masters της εποχής (Cab Calloway, Benny Goodman, Count Basie, Fats Waller κ.α.). Κράτησε αρκετές επιρροές από το Charleston αλλά είναι κατά κύριο λόγο ζευγαρωτός χορός – στη solo μορφή του αποκαλείται Authentic Jazz. Πολλά shows της εποχής περιλάμβαναν και μεγάλα (συνήθως γυναικεία) χορευτικά σχήματα που έκαναν συγχρονισμένες χορογραφίες και έχουν μείνει γνωστά ως Chorus Line.

Την ίδια εποχή, παράλληλα με τον Lindy Hop σε διαφορετικές περιοχές της Αμερικής και επηρεαζόμενοι από διάφορες συνθήκες (πρόσκαιρες τάσεις, συνωστισμός στις πίστες, διαφορετικά στυλ Swing μουσικής κλπ) αναπτύχθηκαν πολλοί ακόμα Swing χοροί. Οι περισσότεροι σύντομα εξαφανίστηκαν, άφησαν όμως το στίγμα τους στο Lindy Hop ως φιγούρες που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό. Δύο από αυτούς τους Swing χορούς που επιβίωσαν ως σήμερα αυτούσιοι και έχουν πολλούς φανατικούς χορευτές στον κόσμο είναι το Shag και το Balboa!

Από τα μέσα των 40’s και ως και τα 50’s εξαιτίας του πολέμου λιγότερος κόσμος έβγαινε για χορό οπότε οι Big Bands που έπαιζαν στα ballrooms ήταν ασύμφορες. Συγχρόνως διαδόθηκε η τεχνολογία των ενισχυτών οπότε ήταν εφικτό μικρά μουσικά σχήματα να παίζουν σε μεγάλους χώρους. Έτσι η μουσική άλλαξε για ακόμη μία φορά, μαζί ακολούθησαν οι χορευτικές φιγούρες και το Lindy Hop μετεξελίχθηκε στο Rock ‘n’ Roll!

Συγγενείς χοροί
Το Blues είναι ο μεγάλος αδερφός του Swing! Γεννήθηκε λίγο νωρίτερα (τέλη του 1800) στον Αμερικανικό Νότο και παρότι είναι αρκετά διαφορετικό από το Swing, αυτά τα δύο είδη ήταν πάντα κοντά (μουσικά και χορευτικά). Ορισμένοι λένε ότι το Blues εστιάζει περισσότερο στα συναισθήματα ενώ το Swing στην τεχνική – αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι από το Blues λείπει η τεχνική ή ότι μέσα απ’ το Swing δε μπορούν να εκφραστούν πολλά συναισθήματα!

Οι Κλακέτες (Tap dancing) είναι ο απόλυτα ρυθμικός χορός! Βασισμένος σε ρυθμούς που συχνά συναντώνται στη Swing (και γενικότερα την Jazz) μουσική, συγκαταλέγεται στην οικογένεια των Swing χορών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.