Τιμητικές εκδηλώσεις οργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τον αοίδιμο μητροπολίτη Κρήτης κυρό Βασίλειο από 9-11 Νοεμβρίου,στο Ηράκλειο.

Ο Βασίλειος Μαρκάκης γεννήθηκε στο χωριό Κεραμέ της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης στις 6 Ιανουαρίου 1872. Υπό την προστασία του Επισκόπου Λάμπης Ευμενίου εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1896 Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πρέβελη Ρεθύμνης. Στις 30 Ιουνίου 1902 χειροτονήθηκε επίσκοπος Αρκαδίας. Στις 8 Απριλίου 1941 εξελέγη μητροπολίτης Κρήτης.

Διαδέχθηκε τον μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Βενέρη (1934-1941). Υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Κρήτης με το όνομα Βασίλειος Ε’, από το 1941 έως το 1950. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1944) ο Βασίλειος βοηθούσε όλους όσοι είχαν ανάγκη, επίσης εργάσθηκε πατριωτικά και υποστήριξε την Εθνική Αντίσταση. Εξαιτίας της πατριωτικής του δραστηριότητας συνελήφθη από τους Γερμανούς στις 26 Μαρτίου 1942 και στη συνέχεια υποχρεώθηκε από αυτούς να εξορισθεί και να ζει εκτός της Κρήτης. Εκείνος διέμενε στην Αθήνα από το 1942 έως το 1945.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Βασίλειος επέστρεψε στην Μητρόπολή του, στην Κρήτη, στην οποίαν παρέμεινε μέχρι του θανάτου του. Ως μητροπολίτης Κρήτης ο Βασίλειος Ε’ διακρίθηκε τόσο για το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του, όσο και για την πατριωτική και γενικότερα την εθνική του δράση. Εκοιμήθη στο Ηράκλειο στις 10 Ιανουαρίου 1950. Διάδοχός του υπήρξε ο Ευγένιος Ψαλιδάκης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά θα ψαλλούν Βυζαντινοί ύμνοι από το Σωματείο Ιεροψαλτών, Ν. Ηρακλείου «Άγιος Ανδρέας ο Κρης». Θα ακολουθήσει επίκαιρη ομιλία από τον κ. Δημήτριο Σάββα, Προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με τίτλο: «Βασίλειος καί Μεγάλο Κάστρο. Ἀπό τόν Ἄμβωνα τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ σέ ἰσόβια ἐξορία, στήν Παλαιά Ἑλλάδα».

Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, επίσης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, θα τελεστεί τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά ιερού Μνημοσύνου.

Τέλος την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ., στον Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασταμπά Ηρακλείου, θα δοθεί Θεατρική παράσταση, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας η όποια είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και τους αγώνες του μακαριστού Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας Κρήτης Βασιλείου Μαρκάκη.
Κείμενα: Χαριστή Κουκουμπεδάκη.
Διασκευή, απόδοση διαλόγων, σκηνοθεσία: Μαρία Βασιλάκη.
Μουσική επένδυση: Ανδρέας Γιακουμάκης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.