Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Θερμοπυλών, στην τοποθεσία Δρακοσπηλιά, όπου βρίσκεται σε μια εξαιρετικά γραφική και ασκητική τοποθεσία έχοντας ως μέτωπο μια πανέμορφη θέα στον Μαλιακό κόλπο, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτη στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Κυριακή 4 Ιουλίου, ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία έχει ορίσει ως ημέρα τιμής και μνήμης του Αγίου. Το Μοναστήρι του Αγίου βρίσκεται μόλις λίγα χλμ πάνω από τις ιστορικές Θερμοπύλες και πολύ κοντά στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας.

Έτσι ανήμερα της εορτής του Αγίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο εφημέριος της ενορίας των Θερμοπυλών και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής, π. Δημήτριος Ντάλλας, με την συνδρομή του εκκλησιαστικού συμβουλίου έκαμαν τις ετοιμασίες για την Ιερά Πανήγυρη, ώστε να τιμηθεί ο Άγιος Ασκητής των Θερμοπυλών Μιχαήλ Χωνιάτης.

Φέτος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών εψάλη ο Όρθρος και η ειδική Ακολουθία του Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτη, ποίημα του υμνογράφου κ. Χαράλαμπου Μπούσια, και τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Ως απεσταλμένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ανήλθε στην Ιερά Μονή Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο στην θεία Λειτουργία, κάνοντας αναφορά με αφορμή το ιερό Ευαγγελικό ανάγνωσμα για τις ειδικές κλήσεις που έκανε ο αιώνιος και θείος Διδάσκαλος ο Χριστός μας στους μαθητές και Αποστόλους Του, αλλά και σε πολλές άλλες ψυχές μέσα στο διάβα της ιστορίας. Ένας από αυτούς ηταν και ο Άγιος Μιχαήλ ο Χωνιάτης, που τον κάλεσε η αγάπη του Θεού να μονάσει στον ησυχαστικό τόπο της Μονής των Θερμοπυλών, μετά το 1204 μ. Χ., όταν ο Άγιος αυτοεξόριστος πλέον ανήλθε από το κλεινόν άστυ των Αθηνών στο Όρος Καλλίδρομο, όπου και η τοποθεσία της Μονής για να ασκητεύσει, καθώς η Μητρόπολη Αθηνών και ολόκληρη η πόλη των Αθηνών βρίσκονταν κάτω από φραγκική κυριαρχία, με τις τότε οδυνηρές επιρροές της Δύσεως. Ο Άγιος συνέχισε να ακολουθεί πιστά την αποστολή του ως Επίσκοπος και ενίσχυε το ποίμνιο του στην Αθήνα με επιστολές και ομιλούσε για τα πρακτικά θέματα της ζωής του. Όπως ακριβώς και εμείς καλούμαστε σήμερα να πορευόμαστε άξια της κλήσης, που μας έκανε ο Θεός ως μέλη της Εκκλησίας Του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου και ο π. Ηρωδίων μετέφερε τις ευλογίες, την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, αλλά και την ευχή και το ανύστακτο ενδιαφέρον του να ανασυσταθεί η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του ησυχαστικού τόπου του Αγίου Μιχαήλ, ώστε να αναβιώσει στιγμές αρχαίας λάμψης και δόξας και να γίνει ξανά πνευματικός φάρος ολόκληρης της τριγύρω περιοχής!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.