Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ετελέσθη η καθιερωμένη από πολλών ετών Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Στην Ιερά Αγρυπνία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και παρεπιδήμων, με την συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν εξαιρετικά οι Χοροί Ιεροψαλτών του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καραγκούνη, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και του Λαμπαδαρίου κ. Ιωάννου Δέδε.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς και αναφέρθηκε στο αποστολικό έργο του Αγίου Ιακώβου, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από την εξιστόρηση της Αγίας Γραφής και κυρίως μέσα από τις γραπτές παρακαταθήκες του ίδιου του Αγίου Ιακώβου, δηλαδή, την Επιστολή του, η οποία είναι το εικοστό βιβλίο στον κανόνα της Καινής Διαθήκης και από αυτήν καθιερώνεται το Μυστήριο του Ευχελαίου και τη Θεία Λειτουργία του, η οποία είναι η αρχαιότερη στην Εκκλησία και τελείται δύο φορές το χρόνο.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για την σχέση των πιστών με τα Ιερά Μυστήρια, τα οποία εγκαθιδρύει η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, η οποία ενεργείται στους ανθρώπους διά της πίστεώς τους.

Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.