Τη Σύναξη των Αγίων Νεομαρτύρων του χωριού Πρεμπίλοβτσι και της Ερζεγοβίνης γενικότερα τίμησε χθες, 6 Αυγούστου, για πρώτη φορά το Πατριαρχείο Σερβίας κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Η πρώτη εορτή πάντων των μαρτύρων της Ερζεγοβίνης ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου με τον Εσπερινό και συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά την ευχαριστιακή σύναξη παρουσιάστηκε η έκθεση «Πρεμπίλοβτσι» των Πρέντραγκ Λοζ και Ντράγκοσλαβ Ίλιτς, ενώ ακολούθησε τράπεζα αγάπης και πανηγύρι.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, που συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο, τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ντύσελντορφ και Γερμανίας κ. Γρηγόριο, τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθόδιο, τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Hum (Χουμ) κ. Ιωάννη.

Κηρύττοντας τον θείο λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος είπε ότι οι Άγιοι Μάρτυρες του Πρεμπίλοβτσι, μαζί με όλους τους Αγίους νεομάρτυρες της Επισκοπής Ζαχουμίου-Ερζεγοβίνης και Παραθαλασσίας υπέφεραν για τον Χριστό σε αυτόν τον ιερό τόπο, την Χριστόμορφη Ερζεγοβίνη.

«Έχυσαν το αίμα τους για τον Χριστό, ανέβηκαν μαζί με τον Χριστό στον Γολγοθά Του. Ένωσαν το αίμα τους με το αίμα του Χριστού και πέρασαν από αυτή την πρόσκαιρη, σύντομη, απατηλή ζωή στην αιώνια ζωή, ενωμένοι με τους αγίους του Θεού, τους αγίους μάρτυρες, τους αγίους αγγέλους, σε τόπο όπου ακούγεται συνεχώς ο επινίκιος ύμνος: «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξας Σου!» Και αυτοί με το μαρτύριο, με την πίστη, με τα παθήματα για τον Χριστό έγιναν μέτοχοι της αιώνιας και άφθαρτης δόξας του Θεού», είπε ο Σεβασμιώτατος.

Υπενθύμισε δε ότι σε αυτόν τον τόπο του μαρτυρίου, η ιερή αυτή ημέρα, η 6η Αυγούστου, τιμάτο πάντα ως μαρτυρική ημέρα. Όπως είπε, σε καιρό πολέμου μετά τα δεινά των νεομαρτύρων, και αργότερα, για πολλές δεκαετίες, αυτή η μέρα ήταν ημέρα οδυρμού και πόνου, αλλά και χριστιανικής ελπίδας. Ο Κύριος αποκάλυψε απαλά τη δόξα των Αγίων του Πρεμπίλοβτσι και άλλων μαρτύρων της Ερζεγοβίνης, φροντίζοντας τις πληγές των αγαπημένων τους.

«Η δόξα των παιδιών που υπέφεραν για τον Χριστό εφάνη σιγά σιγά. Απ’ όσο γνωρίζουμε, μόνο στο μαρτυρικό Πρεμπίλοβτσι σκοτώθηκαν 600 μητέρες και παιδιά. Τους πέταξαν σε ένα λάκκο στο Šurance. Όποιος είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τα οστά τους, που μύριζαν παράδεισο, στην παλαιά εκκλησία, η οποία ναρκοθετήθηκε και καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τα ιερά λείψανα κάηκαν, το θυμάται και αυτή η ανάμνηση παραμένει στην ψυχή του σαν σφραγίδα», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, μακαρίζοντας τους Επισκόπους που ανήγειραν τον νέο Ιερό Ναό, μετά την καταστροφή που υπέστη ο παλαιός τον Ιούνιο του 1992.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τον τόπο αυτόν «μικρό Γιασένοβατς», επειδή υπέφερε και βίωσε τον Γολγοθά του Χριστού πολλές φορές, τόσο κατά τη διάρκεια του Α’ όσο και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

OPE .GR

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.