ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την τραγωδία της 9ης Απριλίου 1989 στην Τιφλίδα όταν 21 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους -18 από αυτούς γυναίκες- και εκατοντάδες είχαν τραυματιστεί εξαιτίας επίθεσης σοβιετικών στρατευμάτων σε ειρηνικούς διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης.

Χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές, κυρίως νέοι, είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Γεωργίας, διαμαρτυρόμενοι για τη σοβιετική κυριαρχία και εξέφρασαν αιτήματα όπως μεγαλύτερη αυτονομία και πλουραλισμό έως και πλήρη ανεξαρτησία. Στις πρώτες ώρες της 9ης Απριλίου, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας Β’ είχε απευθυνθεί σε χιλιάδες διαδηλωτές και αφού τους εξέφρασε την υποστήριξή του, τους προειδοποίησε για επικείμενο κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τζαγμάϊτζε επισκέφθηκε χθες το μνημείο των πεσόντων για να αποδώσει φόρο τιμής στα θύματα και, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Όσοι από εμάς γίναμε μάρτυρες εκείνης της ημέρας, η 9η Απριλίου 1989 θα είναι για πάντα στις μνήμες μας, αλλά όσοι δεν την βίωσαν, πρέπει να αντιληφθούν αυτό που θυμόμαστε. Πρώτα και πάνω από όλα αυτό, είναι το έθνος της Γεωργίας. Η ενωμένη Γεωργία. Οι άνθρωποι που πέθαναν τόσο τραγικά θα παραμείνουν για πάντα σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.»

Παράλληλα με την ευκαιρία της μαύρης επετείου, διοργανώθηκε έκθεση χειροτεχνίας και ζωγραφικής αφιερωμένη στην τραγωδία της 9ης Απριλίου 1989 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Γεωργίας σε συνεργασία με εταιρεία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

πηγή: ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.