Το εσπέρας της Δευτέρας 12 Ιουλίου 2021, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στην παλαίφατη Μονή των Αγίων Ηλιοφώτων στην Κάτω Μονή.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Θεοτόκης Φαίδωνος και Ηρακλείδιος Κλεάνθους, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μαριος Γεωργίου, ο Οικονόμος Σαμουήλ Κουσπογένης, ο Πρεσβύτερος Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης καθώς και οι Ιεροδιάκονοι Αρσένιος, Ελπίδιος και Φιλούμενος.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Γ’ Ματθαίου, στην οποία ο Ευαγγελιστής Ματθαίος τονίζει ότι «Ὁ λύχνος τοῦ σώματός ἐστιν ὁ ὀ­φθαλ­μός. Ἐάν οὖν ὁ ὀφθαλμός σου ἁ­πλοῦς ᾖ, ὅλον τό σῶμά σου φω­τεινόν ἔσται». Με βάση αυτή την φράση, ο Πανιερώτατος βασίστηκε στο βίο των Αγίων Ηλιοφώτων.

Οι πέντε αυτοί μακάριοι αθλητές ( Άγιοι Ηλιόφωτοι) ύστερα από αρκετή περιπλάνηση, ανέβηκαν στο βουνό Κορώνη, ένα βουνό κοντά στο χωριό Κάτω Μονή. Εκεί έστησαν το ασκητήριό τους σε δύο σπηλιές, που βρήκαν στην κορφή του βουνού. Ο ένας από τους πέντε αυτούς ασκητές, ο Ηλιόφωτος ήταν και ιερέας και πνευματικός πατέρας των άλλων τεσσάρων (από αυτόν μάλιστα πήραν κι οι υπόλοιποι το όνομα Ηλιόφωτοι).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.