Του Δημήτρη Στρουμπάκου- Τον Άγιο Νικόλαο εκ Μετσόβου, τον προστάτης του κάμπου όπως τον ονομάζουν, τίμησαν στην Κατοχή Μεσολογγίου το διήμερο 16 και 17 Μαΐου.

Προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρα της Εκκλησίας μας είναι χτισμένο, άγνωστο πότε, ξωκλήσι πάνω σε λόφο στο κέντρο του κάμπου της Κατοχής, λίγο έξω από τον δρόμο προς το Διόνι, όπου κάθε χρόνο πλήθος Κατοχιανών συρρέουν και τιμούν με ευλάβεια στη μνήμη του Αγίου.

Για εμάς τους Κατοχιανούς, καθώς έλκω την καταγωγή μου από αυτό το μέρος, το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Μετσοβίτη προστάτη του κάμπου έχει ιδιαίτερη σημασία διότι σύμφωνα με τους γέροντες στο σημείο έχουν καταγραφεί σημαντικά θαύματα.

Το εξωκλήσι είναι χτισμένο σε πρόποδες του λόφου και δίπλα του υπήρχε το “δέντρο του Αγίου” όπως λένε οι Κατοχιανοί, που όσοι προσπάθησαν να το κόψουν δεν τα κατάφεραν ποτέ.

Παλιότερα κατά τη δημιουργία αντλιοστασίου κοντά στο εξωκλήσι, οι μηχανικοί που μετρούσαν για τη θέση που θα μπει, έβλεπαν στο βάθος έναν καλόγερο να τους γνέφει για να το κάνουν πιο δίπλα και όταν με γυμνό μάτι κοιτούσαν δεν έβλεπαν τίποτα.

Φέτος έγινε η λιτανεία της εικόνας με -αρματωμένους- νέους και νέες του χωριού ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές.

Όπως μου διηγήθηκε ο Νίκος Πλακίδας, ένας γνήσιος εκφραστείς της διάσωσης της λαϊκής παράδοσης αλλά και των παραδόσεων της Κατοχής, “το 2015 στον αυλόγυρο του εξωκλησιού στήσαμε ένα παλιακό Ξηρομερίτικο γλέντι, μια σπουδαία καταγραφή τραγουδιών απ’ την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, με ντόπιους απ’ την Κατοχή, το Αιτωλικό, το Νεοχώρι και το Λεσίνι, υπάρχει ολόκληρη η καταγραφή στο αρχείο μου”.

Ευχόμαστε με τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου, του προστάτη του κάμπου όπως των ονομάζουν οι συμπατριώτες μου, να αξιωθούμε και του χρόνου να τον εορτάσουμε!

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.