Τον Άγιο Νικόλαο εκ Μετσόβου, τον “προστάτη του Κάμπου” όπως τον έχει καταγράψει η λαϊκή μας παράδοση, τίμησαν στην Κατοχή Μεσολογγίου το διήμερο 16 και 17 Μαΐου οι κάτοικοι της κωμοπόλεως των Οινιαδών.

Πρόκειται για ένα όμορφο εκκλησάκι χτισμένο άγνωστο πότε πάνω σε λόφο στο κέντρο του κάμπου της Κατοχής , λίγο έξω από το δρόμο προς το Διόνι, όπου κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου πλήθος Κατοχιανών συρρέουν και τιμούν με ευλάβεια στη μνήμη του Αγίου.

Το εξωκλήσι είναι χτισμένο σε πρόποδες του λόφου και δίπλα του υπήρχε το “δέντρο του Αγίου” όπως λένε οι Κατοχιανοί, που όσοι προσπάθησαν να το κόψουν δεν τα κατάφεραν ποτέ.

Όπως διαβάζουμε στον βίου του “ο Άγιος με θαυμαστή γαλήνη και ηρεμία αντιμετώπισε το μαρτύριο, δοξολογώντας μάλιστα τον Χριστό, γιατί αξιώθηκε να ατιμαστεί και να θανατωθεί για χάρη Του. Έτσι, τη 17η Μαίου 1617 ο Νεομάρτυς Νικόλαος παρέδωσε την αγιασμένη του ψυχή στον Αρχηγό της ζωής και του θανάτου”.

Έτσι, όπως κάθε χρόνο, στις 17 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του Μετσοβίτη, και πλήθος πιστών συρρέουν στο εξωκλήσι για τη θεία λειτουργία και το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά καλούδια στον αυλόγυρο.

Και φέτος έγινε η λιτανεία της εικόνας με -αρματωμένους- νέους & νέες του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές. Όλοι οι συμμετέχοντες στην πανήγυρη ευχήθηκα με δια πρεσβειών του Αγίου Νεομάρτυρα Νικολάου να αξιωθούν και του χρόνου να εορτάσουν τη μνήμη του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.