Εόρτασαν και φέτος οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Μιας Μηλιάς τον πολιούχο Άγιό τους, Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο ευρισκόμενοι πρόσφυγες λίγα μόνο μέτρα από την κοινότητά τους.

Την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον προαύλιο χώρο του προσωρινού οικήματος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιας Μηλιάς, όπου υπάρχει και μικρό προσκυνητάρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Να σημειωθεί ότι το προσωρινό οίκημα ευρίσκεται στα όρια της ενορίας Παναγίας Ευαγγελίστριας της Παλλουριώτισσας.

Του Εσπερινού προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στο μέγα Απόστολο της αγάπης, τον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο. Αναφέρθηκε στα Αναγνώσματα από τις Καθολικές Επιστολές του Αποστόλου, τα οποία διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, όπως υποδεικνύει η τυπική διάταξη των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας κατά τους μεγάλους πανηγυρικούς Εσπερινούς.

Ο Επίσκοπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Α΄ Καθολική Επιστολή του Ευαγγελιστή Ιωάννη: «Πᾶς ὁ πιστεύων, ὅτι Ἰησοῦς ἐστιν ὁ Χριστός, ἐκ τοῦ Θεοῦ γεγέννηται, καὶ πᾶς ὁ ἀγαπῶν τὸν γεννήσαντα ἀγαπᾷ καὶ τὸν γεγεννημένον ἐξ αὐτοῦ. Ἐν τούτῳ γινώσκομεν, ὅτι ἀγαπῶμεν τὰ τέκνα τοῦ Θεοῦ, ὅταν τὸν Θεὸν ἀγαπῶμεν, καὶ τάς ἐντολὰς αὐτοῦ τηρῶμεν. Αὔτη γάρ ἐστιν ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, ἵνα τάς ἐντολὰς αὐτοῦ τηρῶμεν, καὶ αἱ ἐντολαὶ αὐτοῦ βαρεῖαι οὐκ εἰσίν, ὅτι πᾶν τὸ γεγεννημένον ἐκ τοῦ Θεοῦ νικᾷ τὸν κόσμον. Καὶ αὔτη ἐστὶν ἡ νίκη, ἡ νικήσασα τὸν κόσμον, ἡ πίστις ἡμῶν. Τίς ἐστιν ὁ νικῶν τὸν κόσμον, εἰμὴ ὁ πιστεύων, ὅτι Ἰησους ἐστιν ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ;» (Α΄ Ιωαν. ε’ 1-5).

Τόνισε ότι ο χριστιανός βιώνει την αυθεντική ορθόδοξη ζωή και παράδοση, μελετώντας την Αγία Γραφή, τα κείμενα των Αγίων Πατέρων και μετέχοντας στις αγιαστικές πράξεις, δηλαδή τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Ο χριστιανός ο οποίος αγωνίζεται με αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, ουσιαστικά μελετά και εφαρμόζει στη ζωή του το θέλημα του Θεού και τηρεί τις εντολές Του, αφού έχει συγχωρητικότητα, ενότητα, υπομονή και ταπείνωση. Τότε, λαμβάνει πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Θεού στη ζωή του. Η χάρη του Θεού είναι εκείνη που συμπληρώνει την οποιανδήποτε ανθρώπινη αδυναμία και ελλειμματικότητα της ψυχοσωματικής οντότητας του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Μεσαορίας επισήμανε ότι μόνο εάν έχουμε νου και αγάπη Χριστού θα κρατηθούμε και θα συγκρατηθούμε διατηρώντας τη μνήμη και τη νοσταλγία του τόπου μας. Τότε, θα κατορθώσουμε να διαχωρίσουμε ανιδιοτελώς το ωφέλιμο και το μη ωφέλιμο, το αληθινό από το κίβδηλο και εικονικό, για την πατρίδα και τη νεολαία μας, με όραμα για το παρόν και το μέλλον της νήσου μας, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαὴλ Μαλλιάπη, εφημέριο του Ι. Ν. Παναγίας Ευαγγελιστρίας Παλλουριωτίσσης, για την αποδοχή της πρόσκλησης και τη συμμετοχή του στον Εσπερινό, το Κοινοτικό Συμβούλιο, τα Σωματεία και όλους τους αδελφούς εκτοπισμένους που παρευρέθηκαν στον εορτασμό του πολιούχου της Μιας Μηλιάς, του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και Θεολόγου, Ιωάννου του Ευαγγελιστού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Επίσκοπος και προς τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής: Κωστάκη Ιακώβου, Σταυρούλα Πογιατζή, Κωστάκη Καψό, Δήμο Δημοσθένους και Γιώργο Δημοσθένους, ο οποίος εκπροσωπεί τη νέα γενεά των Μιαμηλιωτών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ανδρέας Δημοσθένους στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για το έργο που επιτελεί για την κοινότητα, μαζί με τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Επίσης, ευχαρίστησε τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους των Σωματείων και όλους τους απόδημους Μιας Μηλιάς που βρίσκονται στην Κύπρο και το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο απόδημοι της κοινότητας έχουν τάμα και έρχονται στην πανήγυρη από την Αμερική, την Μ. Βρετανία και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκαν εορτές και Ιερά Μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων Μιαμηλιωτών.

Την Πέμπτη, ανήμερα της εορτής, 26 Σεπτεμβρίου 2019, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Αρχιεπισκοπή, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Μιας Μηλιάς ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, που βρίσκεται στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Εκεί θαύμασαν την πλούσια συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης που εκτίθενται και έχουν την προέλευσή τους από ολόκληρη την Κύπρο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.