Στις 27 Αυγούστου είναι η ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του νεοφανούς Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα λαοφιλής και πολλοί συνάνθρωποι μας καταφεύγουν σε επίκληση της βοήθειάς του, με σύνεση και διάκριση, ιδίως για την ανεύρεση αντικειμένων που έχουν απολεσθεί.

Η συσχέτιση του Αγίου με τη φανέρωση πραγμάτων ή προσώπων δε θεμελιώνεται σε ανάλογα περιστατικά από το βίο του, αλλά σχετίζεται με τον τρόπο εμφάνισης του ιδίου.

Συγκεκριμένα ο Άγιος, για τον οποίο δεν υπάρχει καμιά πληροφορία μέχρι και το 14ο αιώνα, έρχεται στο προσκήνιο για πρώτη φορά όταν σε ανασκαφή, στη νήσο Ρόδο, βρέθηκε παλαιός ναός, στον οποίο υπήρχαν εικόνες διάφορων Αγίων. Η μοναδική εικόνα στην οποία φαινόταν η μορφή του Αγίου παρίστανε στρατιωτικό Άγιο, με σταυρό στο δεξί χέρι και στην οποία ιστορούντο τα 12 μαρτύρια που είχε υποστεί και στην οποία αναφερόταν το όνομα «ο άγιος Φανώ».

Ο τότε μητροπολίτης Ρόδου, ονόματι Νείλος, ανακαίνισε το ναό εκείνο και τον αφιέρωσε στον Άγιο που φανερώθηκε, δηλαδή στον Άγιο Φανούριο.

Εκείνο το οποίο έρχεται και σήμερα στη σκέψη μας είναι η ταπείνωση και η καθαρή πίστη των ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν τη δύναμη του Θεού στη ζωή τους με τις πρεσβείες του Αγίου Φανουρίου και πάντων των Αγίων, με διαρκή μετάνοια και συντριβή καρδίας.

Υπάρχουν και στην πατρίδα μας Εκκλησίες προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, μεταξύ αυτών στην Ακρόπολη στη Λευκωσία και στην Αραδίππου και παρεκκλήσια στην ενορία Αγίου Σπυρίδωνα στο Συνοικισμό Στρόβολος 2, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στην Αχερά και στον Άγιο Γεώργιο στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, το εσπέρας της Τετάρτης 26 Αυγούστου 2020, χοροστάτησε και κήρυξε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου στην Ακρόπολη.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος Μεσαορίας, με αφορμή τον τρόπο που ο Θεός φανέρωσε μετά από αρκετά χρόνια τον Άγιο Φανούριο, αναφέρθηκε στη διαπίστωση και διακήρυξη της αγιότητος των ανθρώπων που αποκαλύπτει ο Θεός και όχι οι άνθρωποι κινούμενοι είτε από ενθουσιασμό είτε υπερβάλλοντα ζήλο. «Τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος» (Ψαλ. 15,3).

Ο μόνος Άγιος είναι ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός. Οι Άγιοι είναι άνθρωποι που ενεργοποιούν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και ο Θεός τους χαρίζει την παρρησία, αφού όλοι οι πιστοί έχουν αυτή την ευκαιρία, εάν το θελήσουν, με την είσοδό τους στην Εκκλησία να καταξιωθούν ως φίλοι και αδελφοί του Σωτήρος Χριστού. Οι πιστοί, με καθαρότητα, γνώση, σύνεση, υπομονή και υπακοή στην Εκκλησία βιώνουν τη φανέρωση των αγίων ανθρώπων και με φώτιση Θεού διαπιστώνουν και διακηρύσσουν την αγιότητα, για ωφέλεια και ενίσχυση του πληρώματος της Εκκλησίας.

Μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας κορυφαία θέση έχουν οι μάρτυρες, οι οποίοι με το ίδιο τους το αίμα σφραγίζουν την Πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό

«Ἅγιοι Μάρτυρες, οἱ καλῶς ἀθλήσαντες, καὶ στεφανωθέντες, πρεσβεύσατε πρὸς Κύριον, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν» (Στιχηρὰ Μαρτυρικὰ. Ἦχος βαρὺς).

Ο πιστός σε κάθε εποχή ζει το μαρτύριο της συνειδήσεως και καλείται καθημερινά να αναλαμβάνει με θάρρος τον αγώνα με πανοπλία όλα τα μέσα της αρετής εν Χριστώ, με τις πρεσβείες των Αγίων Του, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, λήφθηκαν όλα τα μέτρα που προνοεί το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας λόγω της πανδημίας. Τελέστηκε δέηση, αρτοκλασία και η ευχή των προσφερόντων άρτων του Αγίου Φανουρίου. Ο πανηγυρικός εσπερινός ολοκληρώθηκε με λιτάνευση της ιερής εικόνος του Αγίου, όπου οι Χριστιανοί είχαν την ευκαιρία περνώντας κάτω από την εικόνα να ζητήσουν τις πρεσβείες και τη δύναμη του Αγίου Φανουρίου.

Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, τελέστηκε ο όρθρος και η θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.