Το δρόμο του καθήκοντος και του πατριωτικού χρέους φώτισε με το παράδειγμα της θυσίας του ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 Γρηγόρης Αυξεντίου.

Και η ιερά του μνήμη διατηρήται ζωντανή καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή διοργανώνεται από τους αδελδοποιημένους Δήμους Κιλκίς και Λύσης Κύπρου διήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ήρωα Αυξεντίου με επίκεντρο τον μικρό οικισμό του Ακρίτα Δήμου Κιλκίς.

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, παρουσία των εκπροσώπων των πολιτικων αρχών του Νομού, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Κυπρίων και των κατοίκων του χωριού.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του Αντιστρατήγου Αυξεντίου στο κέντρο του οικισμού και κατατέθηκαν στέφανοι δάφνης από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριο Πελεκάνο, τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, την Αντιδήμαρχο Λύσης κα Παμπόρη – Ττοφιά Μαργαρίτα, τον Ταξίαρχο της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Βασίλειο Τσάμη, τον Αντιπεριφειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Αστυν. Υποδιευθυντή κ. Στέφανο Δουδουλακάκη, τον πρόεδρου του Ακρίτα κ. Κωνσταντίνο Παραστατίδη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών ν. Κιλκίς κ. Ευάγγελο Μαυρογόναρο και εκπροσώπους Κυπριακών Οργανώσεων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη σιγή ενός λεπτού και τον εθνικό ύμνο.

Στο ιστορικό φυλάκιο του Ακρίτα, στο οποίο υπηρέτησε ο Σταυραετός του Μαχαιρά ως Έφεδρος Αξιωματικός και αγάπησε την Ελλάδα, και που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο του Ήρωα, έλαβε χώρα μία σεμνή τελετή, κατά την οποία ο πρών Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Ττοφιάς ανακηρύχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς επίτιμος Δημότης Κιλκίς.

Την σχετική απόφαση ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης ενώ τα σχετικά ενθυμήματα παρέδωσε ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Κυριακίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι όλες εκδηλώσεις αποτελούν την προέκταση της Ευχαριστιακής Συνάξεως, στην οποία λάβαμε μέρος, με την πίστη μας στον Σωτήρα Χριστό να μας συνδέει ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους δεσμούς αδελφοσύνης και φιλίας των δύο Δήμων, τιμώντας όπως πρέπει το μεγαλείο της αυτοθυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Το εσπέρας του Σαββάτου 2 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση λόγου και μέλους για τον μεγάλο Ήρωα του Ελληνισμού, με τον Σεβασμιώτατο να χαιρετίζει τους παρισταμένους, συγχαίροντας τους διοργανωτές και καλώντας τους συμμετέχοντες να εμπνέονται και να διδάσκονται από το παράδειγμα του Αυξεντίου που θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδος του.

Σε ομιλία του στις εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς προς τιμή του Ηρωομάρτυρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να κλείσουμε την ανοικτή αυτή πληγή στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και να λειτουργήσουμε ως ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης, της ευημερίας και της προόδου για τον λαό και τους γείτονές μας».
Και μόνο σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε, «θα καταφέρουμε να δικαιώσουμε τις θυσίες και το αίμα το ιερό, ηρώων όπως τον τιμώμενο Γρηγόρη Αυξεντίου».

Στον χαιρετισμό του, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην προσφορά του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος με «αρετήν και Τόλμην, Πρώτος μεταξύ πρώτων, ο Γενναίος των γενναίων” γίνεται στις 3 Μαρτίου 1957 εθνικό ολοκαύτωμα και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο ηρωικό πάνθεο του κυπριακού έπους 1955-‘59.
Εικοσιεννέα ετών ο Γρηγόρης, κι έγινε ένα με την ιδέα του Έθνους. Ταυτίστηκε σώμα και ψυχή με το Ευαγγέλιο και την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, και «καθαγίασε με το άγιο και τίμιο αίμα του την ιερή παρακαταθήκη της φυλής του, οδηγούμενος με αξιοπρέπεια στη θυσία, εκπληρώνοντας το υπέρτατο χρέος της Λευτεριάς!»

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, αλλά και γενικότερα η γενιά του 55’-‘59, την οποία τιμούμε με περισσή υπερηφάνεια, «έγραψαν ένα έπος ψυχής. Αγωνίστηκαν με ήθος και αυταπάρνηση και έδωσαν ότι πολύτιμο είχαν για την πατρίδα». Αναμφίβολα, συμπλήρωσε, «έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να θυμόμαστε την προσφορά τους, αλλά, κυρίως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να προστατέψουμε το έθνος μας από ορατούς εχθρούς και ξένες επιβουλές».

Σήμερα, ωστόσο, τα όσα τραγικά παρακολουθούμε καθημερινά να τεκταίνονται γύρω μας, εντός και εκτός, και ειδικότερα στην Ουκρανία καταπατούν τον σεβασμό σε αιώνιες, αναλλοίωτες αξίες και ιδανικά της ανθρώπινης ύπαρξης. Η παραβίαση της κυριαρχικής και εδαφικής ακεραιότητας μιας ανεξάρτητης χώρας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η εύθραυστη πολιτική κατάσταση, όπως εξελίσσεται και οι ορατοί κίνδυνοι που συνακόλουθα παραμονεύουν, «μας υποχρεώνουν αφενός να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό, επιδεικνύοντας ανθρωπιά και ευαισθησία αφετέρου να συμπράξουμε ενωμένοι με την Ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκουμε, ενδυναμώνοντας τον πολυδιάστατο ρόλο και την επιρροή της στις τρέχουσες εξελίξεις».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Πελεκάνος, σε πλήρη συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αδιέξοδος δρόμος των τουρκικών προκλήσεων και απειλών κατά της Κύπρου και ευρύτερα του Ελληνισμού.

Βασική προτεραιότητά μας, συμπλήρωσε, «παραμένει η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει μία ενωμένη Κύπρο, όπου τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ θα εφαρμόζονται πιστά».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.