ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΗΚΑΤΙΩΤΙΣΣΑ: Τίμησαν στο χιονισμένο Πληκάτι της Κόνιτσας τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας. Του π. Ηλία Μάκου. Τιμήθηκε, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στο μικρό χωριό Πληκάτι της Κόνιτσας, που ήταν χιονισμένο, η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας πριν 252 χρόνια.

Οι κάτοικοι του χωριού, που έχουν σημείο της πνευματικής και της κοινωνικής τους ζωής την εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, την εορτάζουν αδιάκοπα από την εύρεσή της το 1770.

Και κατά τον φετινό εορτασμό συμμετείχαν αρκετοί πιστοί, τηρώντας τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, από την Κόνιτσα, τα Ιωάννινα και άλλες περιοχές.

Ιερείς της Μητρόπολης Κόνιτσας τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, προς το τέλος της οποίας έγινε λιτανεία της θαυματουργής εικόνας περιμετρικά του ναού.

Εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία κυκλικά του χωριού, όπως γινόταν πριν τον κορωνοϊό και την ακολουθούσαν οι προσκυνητές.

Μάλιστα γινόταν στάση, λίγο έξω από το χωριό, στο παρεκκλήσι της «Παναγιοπούλας», στο βράχο που υπέδειξε η Παναγιά να χτιστεί (ανεγέρθηκε το 1775, κατεδαφίστηκε το 1951 για να υψωθεί εκ βάθρων άλλο στη θέση του από το στρατό), βοήθησε τους προσκυνητές να καταλάβουν ότι στην ασφυξία της εποχής μας, υπάρχει μια Μάνα με αναρίθμητα παιδιά, τα οποία συμπονεί. Και φωταγωγεί τις ψυχές τους, όταν σκοτεινιάζουν.

θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας

Πληκάτι Κόνιτσας θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας

θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πληκατιώτισσας Πληκάτι Κόνιτσας

Η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας

Σύμφωνα με την παράδοση, που σώζεται από στόμα σε στόμα, βοσκοί, που έβοσκαν τα πρόβατα τους είδαν, μέσα στο σκοτάδι ένα φως, σε σημείο του δάσους, που εμφανιζόταν, επί πολλές ημέρες, στη διάρκεια της νύκτας.

Πήγαν στον τόπο εκείνο, αλλά δεν διαπίστωσαν να υπάρχει κάτι. Τελικά εντόπισαν κάτω από ένα δένδρο ολόρθη την εικόνα της Θεοτόκου. Οι εικασίες πολλές.

Είτε την έκρυψαν για να τη διαφυλάξουν από τους Τούρκους, είτε προέρχεται από λεηλατημένο μοναστήρι και την άφησαν καλόγεροι για να τη σώσουν, είτε εγκαταλείφθηκε στην ερημιά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, από μετακινούμενους χριστιανικούς πληθυσμούς, που καταδιώχθηκαν.

Την έβαλαν πάνω σ’ ένα κουτσό άλογο, το οποίο θεραπεύτηκε μόλις η εικόνα το ακούμπησε, και το άφησαν να πορευτεί μόνο του. Αρχικά τοποθετήθηκε σε ναό, που είχε χτιστεί το 890 (σώζεται μέχρι σήμερα).

Η εικόνα μετακινούνταν εντός του ναού και μια ημέρα, σύμφωνα με όσα διασώζονται, ανέβηκε στον ώμο του ιερέα.

Οδηγούμενος από αυτή κατέληξε στα χαλάσματα ενός παλαιότερου ναού, όπου στο χώρο εκείνο ανεγέρθηκε το 1775 εκκλησιά.

Μερικά από τα θαύματα της εικόνας της Παναγίας της Πληκατιώτισσας, που καταγράφηκαν, έχουν να κάνουν με εγκυμοσύνη στείρων γυναικών, με λήξη παρατεταμένων ανομβριών, με δάκρυα στα μάτια της Θεοτόκου.

Παναγία Πληκατιώτισσα

Υπάρχει μία Μάνα

Για μια ακόμη φορά οι πιστοί ένιωσαν ότι στην ασφυξία της εποχής μας, υπάρχει μια Μάνα με αναρίθμητα παιδιά, τα οποία συμπονεί. Και φωταγωγεί τις ψυχές τους, όταν σκοτεινιάζουν.

Η στοργική Μητέρα του Θεού, ανακουφίζει τους πονεμένους, ενώ παρηγορεί και ελεεί τους αμαρτωλούς.

Η αγάπη της πλούσια απλώνεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε για κάποιο θαύμα της Παναγίας στον εαυτό μας, στους οικείους μας, στην πατρίδα μας.

Γι’ αυτό και η δική μας αγάπη φτάνει μέχρι λατρείας προς εκείνη, που, με το βάλσαμο της μητρικής της τρυφερότητας θεραπεύει τα τραύματα της ψυχής μας και τα πάθη του σώματός μας.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την Παράκληση της Παναγίας Πορταΐτισσας από τον Άγιο Βησσαρίωνα Πύλης Τρικάλων στις 17 Φεβρουαρίου 2022 17.00 το απόγευμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.