Η Τίμια Ζώνη της Παναγίας είναι μία ζώνη την οποία είχε φτιάξει η ίδια η Θεοτόκος από τρίχες καμήλας.

Το μοναδικό κομμάτι της που σώζεται μέχρι σήμερα βρίσκεται στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος.

Η Παναγία τάφηκε φορώντας την. Όταν ο Απόστολος Θωμάς πήγαινε στη Γεσθημανή με τη βοήθεια ενός σύννεφου (νεφέλης) τρεις μέρες αργότερα από την Κοίμηση της Θεοτόκου, συνάντησε την Παναγία την στιγμή της όπου με σώμα και πνεύμα ανέβαινε στους ουρανούς. Αμέσως της ζήτησε να του δώσει κάτι για ευλογία, και Εκείνη του έδωσε τη ζώνη της.

Ο Θωμάς έδειξε τη Ζώνη στους υπόλοιπους μαθητές που όταν τους διηγήθηκε την ιστορία άνοιξαν το μνήμα όπου είχαν εναποθέσει το Σώμα της Παναγίας και είδαν ότι έλειπε.

Από τότε η Αγία Ζώνη φυλασσόταν από τους χριστιανούς στην Ιερουσαλήμ, μέχρι την στιγμή που ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος την μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου Την φύλαξε σε μία λειψανοθήκη που ονόμασε «Αγίαν Σορόν».

Το 1204, κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους έγιναν λεηλασίες και αρπαγές πολύτιμων κειμηλίων και θησαυρών. Κάποια από αυτά, ήταν και κάποια τεμάχια της Αγίας Ζώνης. Ένα μέρος τους διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστηρίζεται ότι το Κειμήλιο δόθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα και μόνασε στη Μονή.

Στο Ιερό Κειμήλιο καταφεύγουν πολλές στείρες γυναίκες, με την ελπίδα ότι η στοργική Μητέρα Παναγία ως μητέρα και αυτή, θα της βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αποκτήσουν το παιδί που τόσο λαχταρούν.

Πολλοί επίσης πιστοί καταφεύγουν στη Χάρη της , για να την προσκυνήσουν, ζητώντας της να τους λυτρώσει από τα βάσανα και τις συμφορές που τους βαραίνει την ψυχή .

Ας γίνει το καταφύγιό μας και η ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή.

Μαρία Μαυρουδή

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.