Με την Σεπτή ευλογία της Α.Θ.Μ. του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Μεγάλων Ισαποστόλων και Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον περίλαμπρο Ιερό Ναό τους, της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου.

Το Σάββατο εσπέρας στον Μεγάλο Εσπερινό, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος κ.Στέφανος, συνχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου.

Κατά την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην μορφή και τα χαρίσματα, διοικητικά και πνευματικά που κοσμούσαν τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Η ελευθερία της σκέψεως του ,τον οδήγησε να λάβει ριζοσπαστικές αποφάσεις για την εποχή του .

Έδωσε την ελευθερία στους χριστιανούς να τελούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ,υπογράφοντας το Διάταγμα των Μεδιολάνων .

Κατένευσε τα κύματα που κλυδώνιζαν το σκάφος της Εκκλησίας λόγω της αιρέσεως τον Αρείου με την σύγκλιση της Α !
Οικουμενικής Συνόδου .

Χρηματοδότησε τον ευσεβή πόθο της Αγίας Μητέρας του Ελένης να φέρει στην επιφάνεια ,τον Τίμιο Σταυρό και όλα τα Πανάγια προσκυνήματα, τους Ιερούς Τόπους όπου έστησαν οι πόδες Κυρίου .

Ο γενναίος στρατηλάτης, Μέγας Αλέξανδρος ,όπως μαρτυρούν οι ιστορικοί , δια την πνευματική του ξεκούραση, του άρεσε να διαβάζει τα Ομηρικά έπη. Ιδιαιτέρως του άρεσε ένας στίχος τον οποίο συχνά επαναλάμβανε.” Ευσεβής βασιλεύς και γενναίος στρατηγός.” Αυτό είχε σαν στόχο στην ζωή του .

Ο στίχος αυτός ταιριάζει απόλυτα και στον νέο στρατηλάτη τον ιδρυτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ,τον Θεοσεβή και όντως Ισαπόστολο Άγιο Κωνσταντίνο….

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Μέμφιδος ,μετέφερε προς όλους τις εόρτιες ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου .

Την Κυριακή κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ Κύριλλος .

Εν συνεχεία προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας έχων συλλειτουργούς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Αξώμης κ. Πέτρο ,Περιστερίου κ. Γρηγόριο ,Μέμφιδος κ Νικόδημο και Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονα Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου .

Παρέστησαν τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας το οποία συνεδριάζουν κατ’ αυτές τις ημέρες στην Ιερά Πατριαρχική Μόνη του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Ο Άγιος Κρήνης στην ομιλία του μίλησε τόσο για τον Άγιο Κωνσταντίνο όσο και για την παρουσία του μαζί με τους λοιπούς συνέδρους στην πόλη του Καΐρου.

Ευχαρίστησε με λόγους σεβασμού και αγάπης , τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας δια την φιλοξενία του διαλόγου και το ενδιαφέρον του για την ενότητα .

Κατά τις ιερές ακολουθίες εκκλησιάσθηκαν ο κ Πρέσβης της Ελλάδος Νικόλαος Παπαγεωργίου. Η κ Πολύ Ιωάννου Πρέσβης της Κύπρου . ο

Ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας ,η κ. Πρόξενος της Ελλάδος ,η κ Χρυσάνθη Σκουφαρίδου εκ της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου και άλλοι εκπρόσωποι και μέλη Συλλόγων και Αδελφοτήτων του Καΐρου .

Ο Σεβασμιώτατος Πατριαρχικός Επίτροπος κ Νικόδημος προσέφερε εκ μέρους του Μακαριωτάτου, αναμνηστικά δώρα στους συνέδρους μεταφέροντάς τους ,την χαρά Του για την παρουσία τους στην Θεοβάδιστο Αίγυπτο.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού, ο πρόεδρος της Επιτροπής , Μητροπολίτης Κρήνης, έδωσε τον λόγο σ όλους τους παριστάμενους συνέδρους, οι οποίοι εξέφρασαν την χαρά τους για την επίσκεψη τους στην όμορφη χώρα του Νείλου. Την χώρα όπου έζησαν Πρόσωπα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης αλλά και ο ίδιος ο Κύριός μας .

Ο Εξοχώτατος Έλληνας Πρέσβης και η κ.Χρυσάνθη Σκουφαρίδου με εγκαρδιότητα τους καλωσόρισαν ευχόμενοι να έχουν καλή διαμονή και ευόδωση του διαλόγου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.