Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 (Σταυροπροσκυνήσεως) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακρίτα του Δήμου Κιλκίς, στις εσχατιές της πατρίδος μας.

Στο τέλος της Δοξολογίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη τελετή της λιτάνευσης και προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο μηνός Απριλίου κάθε έτους έχει οριστεί να τιμάται η μνήμη του Κύπριου Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, από τους αδελδοποιημένους Δήμους Κιλκίς και Λύσης Κύπρου με επίκεντρο τον μικρό οικισμό του Ακρίτα, στο Φυλάκιο του οποίου υπηρέτησε ο Κύπριος Αγωνιστής κατά την στρατιωτική του θητεία.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

“Αγαπητοί αδελφοί μου, βρισκόμαστε στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει σήμερα τον Σταυρό του Χριστού στο μέσον του ναού, για να αντλήσουμε δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε τον αγώνα, για το υπόλοιπο μισό του σταδίου που διανύουμε, υπενθυμίζοντάς μας με τον τρόπο αυτό το «εν τούτω νίκα».

Όπως ακούσαμε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, καλείται ο κάθε άνθρωπος να μαθητεύσει κοντά στο Χριστό σηκώνοντας τον προσωπικό του σταυρό στη ζωή. Το κάλεσμα απευθύνεται προς όλους όποιους το θέλουν και το αποδέχονται. Δεν ασκείται βία ή καταναγκασμός «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν», λέγει ο Χριστός. Όποιος όμως το δεχθεί πρέπει να γνωρίζει ότι η μαθητεία κοντά στο Χριστό, σημαίνει πλήρη αυταπάρνηση και πλήρη παράδοση του εαυτού του στην αγάπη Του.

Πράγμα όχι και τόσο εύκολο. Απαιτεί πολύ άσκηση και κόπο η προσπάθεια να γίνει κανείς πραγματικός μαθητής του Χριστού και να ζει με πυξίδα την αγάπη Του, φανερώνοντας έτσι ένα νέο ήθος καθημερινότητας, που απορρέει από αυτή την ίδια τη σταυρωμένη αγάπη.

Αφού ο Κύριος υπέφερε τα φρικτά πάθη, τους εξευτελισμούς και αυτόν ακόμη τον θάνατο για μας, καλούμαστε και εμείς να σταυρώσουμε τις επιθυμίες της σάρκας, να υπομείνουμε στερήσεις, κόπους και θλίψεις, να αρνηθούμε το διαρκώς επαναστατημένο μας «εγώ» και να μετατραπούμε σε ζωντανή ομολογία του Εσταυρωμένου Χριστού.

Τότε μόνο θα δούμε, αν αντέχουμε τον διωγμό και τον παραλογισμό της θυσιαστικής αγάπης, το μαρτύριο της σταύρωσης του «εγώ» μας, στον καθόλου ευνοϊκό και μη αγαπητικό κόσμο που ζούμε.

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το στάδιο της Μεγάλης Σαρακοστής και η πολιτεία της είναι για ελεύθερους και δυνατούς ανθρώπους αδελφοί μου. Αν ο Χριστός γίνει η επιλογή μας, τότε η σωτηρία είναι δεδομένη.

Ο Χριστός είπε «εις κρίμα εγὼ εις τον κόσμον τούτον ήλθον» (Ιωάν. θ΄, 39). Σ’ αυτή την κρίση, της σταυρωμένης αγάπης, λογοδοτεί ο καθένας μας.

Προσκυνώντας σήμερα τον Σταυρό του Κυρίου και ενθυμούμενοι με δέος τα λόγια και την άχραντη Θυσία του Εσφαγμένου Αρνίου, πορευόμαστε ενισχυμένοι στη σταυρική πορεία προς την τελείωση μας, στην εκλογή της συμφιλίωσής μας με τον θυσιαζόμενο Θεό.

Η σημασία του σταυρού συνεπώς είναι η κρίση του κακού «του κόσμου τούτου» μέσα στον οποίο κόσμο πανηγυρίζει αιώνια το κακό, και ο οποίος κόσμος προωθεί αυτόν τον θρίαμβο του κακού πάνω στη γη.

Παρ’ όλα αυτά αγαπητοί μου, ο Τίμιος Σταυρὸς τελικά είναι αυτός που μας οδηγεί στην Ανάσταση του Χριστού και κατ᾿ επέκταση στη Βασιλεία Του.

Ενώ οι σταυροὶ του κόσμου, μας οδηγούν με μαθηματικὴ ακρίβεια στο θάνατο και στον αφανισμό, σηματοδοτώντας την απώλεια της Βασιλείας Του, ο Σταυρός του Χριστού μας θυμίζει το πάθος Του και μας ζωντανεύει την ελπίδα της Αναστάσεως.

Παράδειγμα όλων αυτών αποτελούν οι ήρωες της πίστης και οι άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι δεν είναι μορφές του μακρινού μόνο παρελθόντος, αλλά είναι και ζωντανές πραγματικότητες στην εποχή μας.

Όταν μέσα σ’ ένα κόσμο ξεπεσμένων αξιών μπορείς να πιστεύεις στις αξίες της πίστεως, όταν μέσα στο ψέμα εσύ συντάσσεσαι με την αλήθεια, όταν όλοι κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους και συ τον αρνείσαι, όταν όλοι συμβιβάζονται για να εξασφαλισθούν κι εσύ κρατάς τις αρχές σου, όταν οι άλλοι εξηγούν ορθολογιστικά τα πάντα και την δική σου καρδιά την ζεσταίνει η ελπίδα της αναστάσεως, τότε είσαι πραγματικός μαθητής Ιησού Χριστού, που τον ακολουθείς στο δύσκολο δρόμο της θυσίας.

Και τότε όλα αυτά που φαίνονται αδύνατα για τον φυσιολογικό άνθρωπο, γίνονται πραγματικότητα και δυνατότητα μέσα στην περιοχή της χάρης του Αγίου Θεού, που αναγεννά και μεταβάλλει τον άνθρωπο σε «καινή κτίση», σε καινούργια δηλαδή δημιουργία”.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του Αντιστρατήγου Αυξεντίου στο κέντρο του οικισμού και κατατέθηκαν στέφανοι δάφνης από τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Δήμαρχο Λύσης Κύπρου κ. Ανδρέα Καουρή και μέλη της οικογένειας του Ήρωα, τον Ταξίαρχο της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Χαράλαμπο Στραβοπόδη ως εκπρόσωπο του Στρατηγού-Διοικητή του Γ’ Σ.Σ., τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννη Χατζηαποστόλου, την Αστυν. Υποδιευθύντρια κα Μαγνήσαλη, τον Αντιπύραρχο των Π.Υ. Κιλκίς κ. Γιάννη Πολιτίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ακρίτα κ. Κωνσταντίνο Παραστατίδη και τους εκπροσώπους Κυπριακών Οργανώσεων Βορείου Ελλάδος.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη σιγή ενός λεπτού και τον εθνικό ύμνο.

Για τη μεγάλη αυτή ηρωική μορφή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αποτελεί πρότυπο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, πρόσφερε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδος του και φώτισε με το παράδειγμά του την περπατησιά των ηρώων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.