Αγιογραφία που απεικονίζει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας υπάρχει στη νέα Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Την «ανακάλυψη» έκανε ο θεολόγος, ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Αντρίι Ντούνττσενκο, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Άγιο Όρος. Προφανώς πρόκειται για πρόσφατη τοιχογραφία. Σε αυτήν απεικονίζεται ο Αντώνιος του Κιέβου (Αντώνιος των Σπηλαίων) ο οποίος κρατάει μια περγαμηνή στην οποία είναι γραμμένο κείμενο σχετικά με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Άγιος Αντώνιος του Κιέβου έζησε στις αρχές του 10ου αιώνα στη Ρως του Κιέβου. Αυτός, μαζί με τον Όσιο Θεοδόσιο του Κιέβου είναι ιδρυτές της Λαύρας των Σπηλαίων στο Κίεβο. Το όνομά του συνδέεται με την αναδιοργάνωση των μοναστηριών στη Ρως του Κιέβου με βάση τις αυστηρές μοναστικές παραδόσεις του Αγίου Όρους. Ο Αντώνιος ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια του πνευματικού του ταξιδιού από ένα προσκύνημα στο Άγιον Όρος.

Ο πρωθιερέας της Ουκρανικής Εκκλησίας Αντρίι Ντούνττσενκο, ο οποίος δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες από την τοιχογραφία από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, στις 15 Αυγούστου συμμετείχε σε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στο Άγιο Όρος, μαζί με τον ιερομόναχο Λουκά, ο οποίος είχε αγιογραφήσει την περγαμηνή με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.