Ο Ιερός Ναός στο σημείο μηδέν θα αρχίσει τις λειτουργίες το καλοκαίρι, καθώς σήμερα είναι γιαπί. Το παρασκήνιο για την επίσκεψη Βαρθολομαίου!

Ούτε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και μεγάλου μέρους της ελληνικής ομογένειας. Κόντρα που αναδείχτηκε και στο περιθώριο της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την επίσκεψη Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια για το «Τουρκικό Σπίτι», που προκάλεσε αρχικά και την αναβολή των συναντήσεων που θα είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης με τον Αρχιεπίσκοπο. Η κόντρα είναι αρκετά σοβαρή, απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος βάζει στο κάδρο και την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη Βαρθολομαίου θα γίνει κανονικά, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να έχει συνάντηση και με τον Τζο Μπάιντεν, παρότι στο Φανάρι έχει διαμηνυθεί (και από την Αθήνα) ότι λόγω κορονοϊού και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή, η επίσκεψη να αναβληθεί για αργότερα. Για τις 2 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένα τα θυρανοίξια του Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πάντως, παρότι αρχικά είχε δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στην τελετή, τελικά δεν θα παραβρεθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ακόμα γιαπί και παρά τα θυρανοίξια, θα ανοίξει για τους πιστούς το καλοκαίρι, οπότε θα γίνουν και οι πρώτες θρησκευτικές τελετές. Η σκληρή κόντρα μεταξύ Αρχιεπισκοπής και μεγάλου μέρους της ομογένειας, όμως, αποτελεί μεγάλο πλήγμα και για τη χώρα και για την Ορθοδοξία και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα υποδεχτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 23 Οκτωβρίου 2021. Η επίσκεψή του θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2021. Είναι η τρίτη επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επίσκεψη θα ξεκινήσει από Ουάσινγκτον και θα περιλαμβάνει συναντήσεις, γεύματα και επίσημα δείπνα με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τη Νάνσι Πελόζι, τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Τούρκος πρέσβη Χασάν Μουράτ Μερτσάν.

Στις 27 Οκτωβρίου, η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πίτσμπουργκ όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή ενώ στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Σπίτι της Ελπίδας στο Weirton. Θα ακολουθήσει Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο Weirton. Την ίδια μέρα, η επίσκεψη θα συνεχιστεί στο South Bend.

Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Δοξολογία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Notre Dame το οποίο προς τιμήν του θα πραγματοποιήσει συναυλία. Το βράδυ, ο Παναγιώτατος θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστήμιο.

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, η Επίσημη Αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, στο Εθνικό Συμβούλιο Φιλοπτώχου και στο Τάγμα του Εθνικού Συμβουλίου του Αγίου Ανδρέα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σε επίσημο δείπνο θα απονεμηθεί βραβείο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, η Επίσημη Αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με κληρικούς και πρεσβύτερους της Αρχιεπισκοπής και μαθητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Οικογενειακή Αίθουσα Χιώτες του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ, η Αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί στο Συμπόσιο «Πατριάρχης Αθηναγόρας» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που τιμά φέτος τους Albert Bourla, George Yancopoulos και Alex Azar.

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συελλιτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση με συμπατριώτες του από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο που ζουν στην Αμερική.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ο Παναγιώτατος θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ελληνορθοδόξου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν ο οποίος είκοσι χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους άνοιξε στις 10 Σεπτεμβρίου και πάλι τις πύλες με τη νέα του μορφή πλέον καθώς ο προηγούμενος ναός είχε ισοπεδωθεί. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος θα παραθέσει δείπνο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Η επίσημη επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου με πρωινό και συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στην έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.