ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ- Ας μελετήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου υπό το πρίσμα της Εκκλησίας. Ποιος είναι ο κερδισμένος από τις εκλογές του Ιουνίου;

Τα κόμματα ή η ιεραρχία; Ο Μητσοτάκης, ο Βελόπουλος ή ο Νατσιός της Νίκης; Ο Ιερώνυμος ή οι άλλοι Μητροπολίτες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Η ατζέντα του στα θέματα της Εκκλησίας «αντέχει» να είναι και λίγο παραπάνω από τα όρια. Δεν έχει ούτε δικαιολογία να μην τολμήσει, ούτε πρέπει να κρατήσει κάποια ισορροπία.

Στο δίπολο λοιπόν, κυβέρνηση – Εκκλησία, το… μαχαίρι και το καρπούζι τα έχει όλα ο Πρωθυπουργός. Ποιος δεν μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του; Η ίδια η Εκκλησία. Είναι η συγκυρία αυτή που απαιτεί από τους ιεράρχες να αφήσουν το μοντέλο του επαίτη που ζητάει από τους υπουργούς διευκολύνσεις γιατί «είμαστε η Εκκλησία».

Πρέπει τώρα να πείσουν πως εκπροσωπούν τον πιο αξιόπιστο φορέα που επιβάλλεται να συνεργαστεί το κράτος. Σε υποδομές, ανάπτυξη και κοινωνικά έργα. Που θα έχουν μελέτες αξιοποίησης και βιωσιμότητας. Δεν θα προτείνουν έργα ουτοπικά ή θα κάνουν σχέδια πάνω σε… χαρτοπετσέτες ζητώντας έναν πακτωλό χρημάτων.

Ο πονοκέφαλος της Νίκης
Σε σχέση με την κυβέρνηση τα πράγματα, επομένως, για την Εκκλησία δεν είναι πολύ εύκολα. Χρειάζεται να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν. Τα τρία άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ) δεν έχουν και πολλά να προσφέρουν ή να περιμένουν από την Εκκλησία.

Η ατζέντα και των τριών αυτών κομμάτων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της Εκκλησίας. Με λίγα λόγια θα πορευτούν μακριά και αγαπημένοι και από τις δύο πλευρές.

Για τους Σπαρτιάτες δεν νομίζω πως χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Ελάχιστες επαφές είχε τότε με την Χρυσή Αυγή η Εκκλησία, ελάχιστες θα είναι και τώρα με το συγκεκριμένο κόμμα. Από την άλλη, η Ελληνική Λύση έχει βρει, πληροφορούμαι, καλούς διαύλους επικοινωνίας με την διοικούσα Εκκλησία.

Το πιθανότερο είναι πως ο Κ. Βελόπουλος θα αποτελέσει στήριγμα στη Βουλή για την Εκκλησία. Δε θα δημιουργήσει πονοκεφάλους.

Η Νίκη από την άλλη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και γενικότερα την ιεραρχία. Τα στελέχη της δείχνουν πάντα σεβασμό στη διοικούσα Εκκλησία, αλλά όλοι περιμένουν πως θα είναι και οι πιο αυστηροί τους κριτές.

Μέσα από τη Βουλή πια βουλευτές θα ασκήσουν πίεση στην Εκκλησία να αντισταθεί σε συγκεκριμένα θέματα (δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ κλπ), να μη δεχτεί να «νερώσει το κρασί» της σε θεολογικά και άλλα κοινωνικά θέματα και να κάνει στροφή σε πιο συντηρητικές θέσεις ή γεωπολιτικά να παραμείνει αμέτοχη στις διενέξεις Δύσης με τη Ρωσία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.