Τις θέσεις Υποψήφιων ευρωβουλευτών για θέματα που αφορούν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, κατέγραψε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Accept - ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου.»

Σε ανακοίνωση, η οργάνωση αναφέρει ότι «όλοι οι υποψήφιοι έλαβαν ερωτηματολόγιο με 10 ερωτήσεις, στοχεύοντας να καταγράψουν τις βασικές τους θέσεις και την πρόθεσή τους να εμπλακούν σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ στο ευρωκοινοβούλιο.»

Η Αccept εξηγεί ότι «υποψήφιοι κομμάτων που έχουν επίσημα τοποθετηθεί ενάντια σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα» που διεξάγεται από το 2014.

Συγκεκριμένα:

45 υποψήφιοι από τα κόμματα ΑΚΕΛ, Βολτ Κύπρου, ΔΗΚΟ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κόμμα για τα Ζώα, καθώς και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, έλαβαν το ερωτηματολόγιο.
Οι υποψήφιοι των κομμάτων ΕΛΑΜ, Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κίνημα Εθνική Δράσις και Νίκη δεν συμπεριλήφθηκαν.
Από τους 45 υποψηφίους, 23 υποψήφιοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, ενώ οι υπόλοιποι 22 δεν απάντησαν για διάφορους λόγους.
Επιπλέον, όλες και όλοι οι υποψήφιοι κλήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση “Come Out 4 Europe” από την πανευρωπαϊκή ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση ILGA-Europe, με συνολικά 20 Κύπριους υποψηφίους να την έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα. Πάνω από 1000 υποψήφιοι από όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει τη δέσμευση.

Οι απαντήσεις των υποψηφίων παρατίθενται αναλυτικά για κάθε κόμμα σε αλφαβητική σειρά:

Σχόλια-διευκρινίσεις:

Χριστιάνα Ξενοφώντος – Η συμμετοχή μου στην άτυπη ομάδα Intergroup on LGBTI Rights θα στηρίζεται στη διαρκή συνεννόηση/επικοινωνία με την Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, το ILGA-Europe, και την ομάδα European Centre-Right LGBT+ Alliance (EPP)

Σχόλια-διευκρινίσεις:

Σε σχέση με την τεκνοθεσία, υπογραμμίζουμε ότι το κριτήριο δεν είναι άλλο από το συμφέρον του παιδιού και το δικαίωμα του να μεγαλώνει με όλα τα απαραίτητα κοινωνικοοικονομικά εφόδια και το ψυχοσυναισθηματικό περιβάλλον για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Κριτήριο, λοιπόν, είναι ποιος μπορεί να προσφέρει αυτά σε ένα παιδί και όχι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την άρση των διακρίσεων στην τεκνοθεσία με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δηλαδή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός να μην αποτελεί λόγο αποκλεισμού για τεκνοθεσία, από την στιγμή που πληρούνται οι αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την καταλληλόλητα του γονέα
Σε σχέση με τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποκτήσει νομικό πλαίσιο που να συνάδει με τις κατευθύνσεις της νομολογίας του ΕΔΑΔ. Ως προς τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν για το πλαίσιο (διαδικασίες, προϋποθέσεις κ.ο.κ), θα τοποθετηθούμε όταν κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απέσυρε το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην εκπνοή της θητείας της και μετά από καθυστέρηση πολλών χρόνων.
Σε σχέση με την ομοφοβική/τρανσφοβική ρητορική μίσους, σημειώνουμε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή δύο προτάσεις νόμου για την ενίσχυση της νομοθεσίας. Η πρώτη πρόταση αφορά στον Ποινικό Κώδικα και στοχεύει στην αύξηση των ποινών για ομοφοβική και τρανσφοβική υποκίνηση βίας και μίσους, ώστε να αντιστοιχεί στις ποινές που προβλέπονται στη νομοθεσία του 2011 για άλλες μορφές του αδικήματος (βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής). Η δεύτερη αφορά στον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου του 2011, και προνοεί να ενταχθεί στη σχετική νομοθεσία η υποκίνηση βίας ή μίσους κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζεται βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Περισσότερα εδώ: https://akel.org.cy/protovoulies-akel-gia-ritoriki-misous/Υπογραμμίζουμε ότι πέραν από την ενίσχυση της νομοθεσίας, επιτακτικότερη είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους και ο τερματισμός της ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων και ιεραρχών που επιδίδονται συστηματικά σε αυτή. Το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει στη Βουλή το θέμα «Η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την ρητορική μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΙ άτομα»
Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάη του 2023 η Βουλή υιοθέτησε την Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ ενεγράφη και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Οκτώβρης 2021) το θέμα: «Η ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».
Με πρόταση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023 απονεμήθηκε από κοινού στις οργανώσεις Queer Cyprus Association και Accept- LGBTIQ+ Cyprus, για τη δράση τους για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Σχόλια-διευκρινίσεις

Θέμις Ανθοπούλου:

1 – Για τεκνοθεσία: Αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς με πρώτιστο γνώμονα το συνολικό καλώς νοούμενο συμφέρον και ψυχοσύνθεσης κάθε παιδιού.

2 – Για παρένθετες μητέρες: Αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς με πρώτιστο γνώμονα το συνολικό καλώς νοούμενο συμφέρον και ψυχοσύνθεσης κάθε παιδιού

Μαρίνος Κλεάνθους:

3 – Για τεκνοθεσία & παρένθετες μητέρες: Αφού πρώτα γίνει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Παντελής Ποιητής:

4 – Για τεκνοθεσία: Ναι, εφόσον οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύουν ισότιμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια.

5 – Για ΝΑΤΦ: Εφόσον θα είναι ενήλικες

Αλέκος Τρυφωνίδης:

6 – Επειδή το ερωτηματολόγιο σας θίγει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία μας, επιθυμώ όπως τα εξετάσουμε ενδελεχώς σε συνάντηση μας, για την πληρέστερη και αναλυτική ενημέρωση μου, πριν δώσω τις απαντήσεις μου

Σχόλια-διευκρινίσεις

Μαρία Κολά:

Πλήρης τερματισμός του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων.
Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και συμπερίληψη φαρμακευτικής αγωγής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας
Πλήρης εφαρμογή της ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς απώλεια των δικαιωμάτων των μελών των rainbow families
Πρόσβαση στη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Σχόλια-διευκρινίσεις

Ανδρόνικος Ζερβίδης: Η σύζυγός μου Triona Andronike και εγώ υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ εδώ και πολλά χρόνια

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.