Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη χθές εορτή της Αγίας ενδόξου Μαρκέλλης της Παρθενομάρτυρος εις το Εξωχώριον του Δήμου Δυτικής Μάνης όπου και ετέλεσε την Ακολουθίαν των Θυρανοιξίων του (δεξιού κλήτους) Παρεκκλησίου της ενορίας του Ι. Ναού της Υπαπαντής με την παρουσία των κληρικών αρχιμ. Νήφωνος Καρολεμέα, πρωτοπρ. Ιωάννου Κουρεντζή, πρωτοπρ. Φιλίππου Καλογερόπουλου, ιερομον. Ειρηναίου Παπαμάρκου, πρεσβ. Παναγιώτου Τζανέτου και του ιεροδιακόνου Χριστοδούλου Κρουστάλλη και πλήθους ευσεβούς και φιλάγιου λαού της όλης αρχιερατικής περιφέρειας Λεύκτρου, του απερχομένου Δημάρχου Δυτικής Μάνης και του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κ.κ. Μαραμπέα και Γιαννημάρα αντίστοιχα.

Ο ίδιος ο Σεβ. ονοματοδότησε το Παρεκκλήσιον «Αγία Μαρκέλλα» ώστε να γίνει περισσότερον γνωστή η μεγάλη αυτή αγία της Εκκλησίας μας και να εορτάζεται το καλοκαίρι όπου επιστρέφουν στα σπίτια τους πολλοί ξενιτεμένοι κάτοικοι και καταφθάνουν στο ωραίο Εξωχώρι πολλοί επισκέπτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χωριό αυτό (παλαιά ονομασία Ανδρούβιστα) η οποία απαντά το πρώτον εις «Ορισμόν» του Δεσπότου Πορφυρογεννήτου του Μυστρά Θεοδώρου Β’ Παλαιολόγου που συνετάχθη το έτος 1440, βρίσκεται στη ΒΔ πλαγιά της οροσειράς του επιβλητικού Ταϋγέτου σε υψόμετρο 500 μ. κοντά στην Καρδαμύλη και θεωρείται περιοχή σημαντική για την μετάβαση από την Λακωνία στη Μεσσηνία. Επίσης επί Τουρκοκρατίας ήταν έδρα Επισκοπής. Σώζονται μάλιστα πολλοί σπουδαίοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί με θαυμάσιες αγιογραφίες, όπως ο Ι. Ναός των Ταξιαρχών του 11ου αι.

Η τελετή υπήρξε λίαν συγκινητική και ο Σεβ. μίλησε για τον θαυμαστό βίο της αγίας και τα θαύματά της.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ετελέσθη επιμνημόσυνος δέησις για τους προκεκοιμημένους ιερείς-εφημερίους επί σειρά ετών του Ι. Ναού της Υπαπαντής Εξωχωρίου και ειδικότερα για τον- παπά- Ναπολέοντα Κιτρινιάρη, εφημέριο του Ναού από το 1953-2005. Ο Σεβ. επεσκέφθη το εκεί Λαογραφικό Μουσείο όπου έτυχε ξεναγήσεως από τους αρμόδιους φορείς.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.