​Την πορεία των έργων, που εκτελούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Χίο, και τα νέα που δρομολογούνται, εξέτασε σε διαδοχικές συσκέψεις η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία της οποίας τελλεστηκαν και τα θυρανοίξια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου, που αποκαταστάθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

Σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Σταμάτη Καρμάντζη, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, ανακοινώθηκε η παραχώρηση έκτασης 8,5 στρεμμάτων, από τον Δήμο Χίου στο ΥΠΠΟΑ, για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, την οποία έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, ώστε να επιλυθεί η εκκρεμότητα που υπήρχε με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου. Το κτήριο, βραβευμένο έργο της Σουζάνας και του Δημήτρη Αντωνακάκη, έχει ανάγκη επέκτασης, προκειμένου να στεγάσει τα νέα ευρήματα του νησιού, με τρόπο σύγχρονο, μουσειολογικά και μουσειογραφικά. Για να υλοποιηθεί το έργο με ευρωπαϊκούς πόρους, έπρεπε το ακίνητο -ιδιοκτησίας του Δήμου- να περιέλθει στην κυριότητα του ΥΠΠΟΑ. Με την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας και ενώ οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, το ΥΠΠΟΑ θα προχωρήσει στην άμεση ένταξη του, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Παράλληλα, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Κάστρου, η οποία υλοποιείται συστηματικά και με πρότυπο τρόπο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. Η τρέχουσα φάση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Απομένει ένα τμήμα, του οποίου η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, ώστε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.