Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου τελέσθηκαν από Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο τα ιερά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παναγίας Καρυδιανής Μύθων, μετά τη ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσής του.

Μετά την ακολουθία του Όρθρου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, τελέσθηκε ο Αγιασμός των Θυρανοιξίων. Στη συνέχεια, μετά το «Άρατε πύλας… και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξης» και την είσοδο του Αρχιερέως στο ναό, ακολούθησε η απόπλυση της Αγίας Τράπεζας και η ένδυσή της με την αγία ενδυτή (το κατασάρκιο) και το ειλητό, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο πλαισίωναν οι Εφημέριοι Μύθων, Μύρτου και Νέας Ανατολής Ιεράπετρας.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, στο προαύλιο του ναού, ο Σεβ. κ. Κύριλλος κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, κατά τον οποίο με λόγο λιτό και περιεκτικό αναφέρθηκε στην ιστορία της παλαιάς Μονής και στην πορεία των εργασιών, και ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους συντελεστές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Από σήμερα ο παλαιός αυτός Ιερός Ναός, που χρονολογείται μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα αναφέρεται στις πηγές ως Μονή αυθύπαρκτος και αυτάρκης, παραδίδεται και πάλι στη δημόσια λατρεία και καθίσταται λειτουργικός χώρος.

Όσον αφορά στις εργασίες συντήρησης ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε ότι: «Επί του μακαριστού Γέροντος και προκατόχου μας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, το έτος 2010 εκπονήθηκε ειδική Μελέτη Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως του Ι. Ναού της Παναγίας Καρυδιανής από τον καθηγητή του Παν/μίου Πατρών κ. Σταύρο Μαμαλούκο, η οποία μέσω της τότε αρμόδιας 13ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου υπεβλήθη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) και έτυχε της εγκρίσεώς του.

Με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ορίσθηκε Ερανική Επιτροπή και πέρυσι ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Εσωτερικά και εξωτερικά αντικαταστάθηκαν τα εφθαρμένα επιχρίσματα και αφαιρέθηκαν τα πρόσθετα κονιάματα καθώς και τα πρόσθετα δάπεδα εντός του ναού.

Συντηρήθηκαν από το συντηρητή κ. Μιχ. Τρουλλινό οι ιερές εικόνες και άλλα τμήματα του παλαιού τέμπλου, που τοποθετήθηκαν σε νέο από κυπαρίσσι. Επίσης τοποθετήθηκε μπρούτζινος πολυέλαιος και αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα του ναού.

Στον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες τεχνικές επεμβάσεις για την εξυγίανση της θεμελίωσης του ναού και επιδιορθώθηκαν τα υφιστάμενα στατικά προβλήματά του.

Αφαιρέθηκαν οι αταίριαστες με το μνημείο πέργκολες, καθώς και τα πρόσθετα μπετένια και ο αύλειος χώρος διαμορφώθηκε με πέτρινα τοιχία αντιστήριξης και τοποθετήθηκε καγκελόποτρα. Επίσης συντηρήθηκε το μοναδικό υφιστάμενο κελλί, δυτικά του ναού. Όλες οι εργασίες έγιναν με παραδοσιακά υλικά και με σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και με απόλυτο σεβασμό στο μνημείο».

Επίσης, ο Σεβ. ευχαρίστησε την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, την αρχαιολόγο κ. Γογώ Μοσχόβη, την Αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Δάφνη Χρονάκη, η οποία είχε την επίβλεψη του έργου, τον Αιδεσιμώτατο Εφημέριο της Ενορίας Μύθων π. Γεώργιο Μανθαιάκη, τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, όλους τους μικρούς και μεγάλους, επώνυμους και ανώνυμους δωρητές και συνδρομητές του έργου που ευχαρίστως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής Εκκλησίας, προσφέροντας εκ του υστερήματος ή του περισσεύματός τους και συμβάλλοντας με οποιονδήποτε τρόπο στην αναστήλωση του ναού. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Ιερολ. Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως π. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, που εξ αρχής με ιδιαίτερο ζήλο, μεράκι και ακάματο ενδιαφέρον συντόνισε με επιτυχία τις αναστηλωτικές εργασίες.

Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία η Καρυδιανή να σκέπει, να προστατεύει και να περιφρουρεί τη ζωή, τις οικογένειες και τα παιδιά όλων που προσήλθαν στα Θυρανοίξια για να λάβουν την ευλογία της.

Στη συνέχεια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε ο Αιδεσ. Οικονόμος π. Γεώργιος Μανθαιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύθων, ο οποίος σημείωσε ότι η αναστήλωση και ανακαίνιση της Παναγίας της Καρυδιανής ήταν πόθος ετών για την τοπική κοινωνία και τους πολυάριθμους προσκυνητές της.

Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο που με την ευλογία και την καθοδήγησή του ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκε το σημαντικότερο μέρος των εργασιών συντήρησης, και ως Πρωτοσύγκελλος προεξήρχε πάντοτε στην πανήγυρη της Υπαπαντής ενώ του ευχήθηκε κατ’ άμφω υγεία και δύναμη. Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στα Μέλη της Ερανικής Επιτροπής, στους μικρούς και μεγάλους δωρητές, στους αρχαιολόγους, μηχανικούς, τεχνίτες και εργάτες, και όλους όσοι κοπίασαν για αυτό το σπουδαίο έργο.

Επίσης, αναφέρθηκε στο μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιο, επί ημερών του οποίου ξεκίνησε η μελέτη του έργου, καθώς και στους πρώην Εφημερίους Μύθων, στον μακαριστό π. Ηλία Χριστάκη και στον παριστάμενο παπα-Γιάννη Ζερβάκη, οι οποίοι προσέφεραν πολύτιμη διακονία στην Παναγία του Καρυδίου.

Ακολούθησε η ευλόγηση των άρτων από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε Τρισάγιο στους τάφους των μοναχών και ασκητών της παλαιάς Μονής, υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Πατριάρχου Μελετίου, των μακαριστών Ιερομονάχου Μελετίου Τσιχλάκη, Ιερέων Κων/νου Γεγάκη, Ηλία Χριστάκη, Ιωάννου Κριστωταλάκη και Νικολάου Αλεξάκη, του Γεωργίου Ζερβάκη (Επιτρόπου), ως και «πάντων των ενθάδε κειμένων».

Στο τέλος στον περιβάλλοντα χώρο του ναού παρατέθηκε δεξίωση για όλο το εκκλησίασμα.
Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων

Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων

Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων

Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων

Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων

Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων


Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων


Θυρανοίξια και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό Παναγίας Καρυδιανής Ενορίας Μύθων

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.