Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook τις σκέψεις του για τις συνέπειες της πτώσης του ανθρώπου λόγω της αμαρτίας, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει τίποτα τρομερό με τον θάνατο αν είσαι έτοιμος για αυτόν.

Δεν είναι περίεργο που ο Αντώνιος ο Μέγας έγραψε: «Ο θάνατος για τους ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν είναι αθανασία. Και για τους απλοϊκούς που δεν το καταλαβαίνουν, είναι θάνατος». Ζήτησε επίσης να θυμόμαστε τον θάνατο να αγαπάμε κάθε στιγμή και να προσέχουμε άλλους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη. Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας συχνά απευθύνεται στους πιστούς του χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για να μιλάει για πράγματα που τους απασχολούν, από τη σκοπιά της θρησκείας.

«Οι αντίπαλοι του Χριστιανισμού μας κατηγορούν ότι η πίστη μας είναι θρησκεία θανάτου, θλίψης και κλάματος. Ακόμη και ο Σταυρός, το μεγαλύτερο ιερό μας, είναι όργανο εκτέλεσης και θανάτου. Και τιμούμε τους αγίους στις ημέρες της κοίμησής τους… Αλλά αυτή είναι μια τόσο πρωτόγονη κατανόηση του θανάτου! Εμείς οι Χριστιανοί μιλάμε για θάνατο γιατί είναι μια μετάβαση από μια προσωρινή, φθαρτή ζωή σε μια πραγματική, αιώνια. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον θάνατο. Ξέρεις γιατί; Διότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό για ζωή, όχι για θάνατο, δεν είναι κτήμα της ανθρώπινης φύσης, άρα για τον άνθρωπο είναι αφύσικος», έγραψε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Πρόσθεσε ότι ο θάνατος προκαλείται από τον άνθρωπο, την αμαρτωλότητά του και η αποδοχή του θανάτου είναι εκδήλωση της φροντίδας του Θεού για τον άνθρωπο, γιατί η αμαρτία έχει την ικανότητα να συσσωρεύεται και ο θάνατος δεν επιτρέπει στο κακό να ζήσει για πάντα, να είναι αθάνατο. Είναι το αναπόφευκτο του θανάτου που ανοίγει το δρόμο προς τη μετάνοια και τη σωτηρία.

«Στο Βιβλίο της Σοφίας του Ιησού υιού Σειράχ αναφέρεται: “Σε όλα τα έργα σου θυμήσου το τέλος σου, και δεν θα αμαρτάνεις για πάντα” (Σειρ. 7:39). Δεν ειπώθηκε έτσι χάριν του συνεχούς κλάματος και θρήνου, με τους οποίους έχουμε συνδέσει δικαίως τον θάνατο, αλλά χάριν της συνειδητοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής» τόνισε ο Επιφάνιος συνεχίζοντας: «Κανείς δεν ξέρει πόσος καιρός του μένει σε αυτή τη γη. Αλλά αυτό το διάστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί ειδικά αυτό καθορίζει ποια αιωνιότητα θα έχουμε μετά θάνατον. Γιατί την αιωνιότητα την επιλέγουμε εδώ, στη γη, με τις πράξεις, τις λέξεις, τις σκέψεις και τα αισθήματα».

«Αν ακούσουμε τις Γραφές, αν θυμόμαστε τον θάνατο, η ζωή μας θα είναι πιο ουσιαστική, πολύτιμη, πιο γεμάτη και πιο ουσιαστική. Αντί να σκορπάμε και «καίμε» τον χρόνο μας με την ματαιότητα της καθημερινής φασαρίας, θα γίνουν ορατά πράγματα πραγματικά σημαντικά. Εκτός από την προσωπικότητά σας, θα αρχίσετε να παρατηρείτε και άλλους που μπορεί να χρειάζονται την προσοχή, την υποστήριξη και τη βοήθειά σας. Καθώς θυμάστε τον θάνατο, θα αρχίσετε να εκτιμάτε κάθε στιγμή της ζωής σας. Γιατί κάθε μέρα, ώρα και λεπτό που ζούμε είναι μοναδικά και μη αναστρέψιμα. Και αυτό που κάναμε αυτή τη στιγμή έχει αιώνιο τίμημα», είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος συμβούλευσε να μην φοβόμαστε την θύμιση του θανάτου, να μην στεναχωριόμαστε και να μην τον φοβόμαστε. «… Απλά να ξέρετε ότι θα έρθει σίγουρα – σαν μια νέα μέρα – και σκεφτείτε πώς θέλετε να είναι: Ζοφερή, βροχερή, κρύα, παγωμένη ή ζεστή, ηλιόλουστη, φιλική και χαρούμενη; Ο Πανάγαθος Κύριος μας έχει δώσει σε όλους μας μια μοναδική ευκαιρία να επιλέξουμε την «όγδοη μέρα» μας με τις δικές μας επιθυμίες και βούληση – την αιωνιότητα που θα μας περιμένει μετά τον επίγειο θάνατό μας. Κάντε λοιπόν τη σωστή επιλογή – εδώ και τώρα, ενόσω υπάρχει χρόνος», – συνόψισε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.