Νικολάι Σιβάροφ: Ο πρώην Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Σόφιας Νικολάι Σιβάροφ «έφυγε» την 6 Ιανουαρίου 2022. Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος 91χρονου δασκάλου και κληρικού ετελέσθει στις 8 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως της Πρωτεύουσας στις 1:30 μ.μ. Η ομάδα του «Dobrotolyubie» εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς και τους φίλους του πατέρα Νικολάι, καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο της Θεολογικής Σχολής για την απώλεια.

Αιωνία του η μνήμη!

Διαβάστε τι έγραψε για τον πρώην πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας, που έφυγε σε ηλικία 91 ετών, ο Μακαριώτατος:

«Την ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει πανηγυρικά την εορτή των Θεοφανείων, μας έφτασε η θλιβερή είδηση της εκδημίας του αγαπημένου πρωτοπρεσβύτερου και καθηγητή Νικολάι Σιβάροφ.

Ο πατήρ καθηγητής, όπως τον αποκαλούσαμε όλοι, ήταν άτομο με εξαιρετικά πλούσια θεολογική κουλτούρα, μέσω της οποίας κατάφερε να ανάψει και να μεταδώσει τη φλόγα της πίστης σε πολλούς ανθρώπους. Με τη θεολογική του γνώση και την κουλτούρα του συνέβαλε σε πολλά τοπικά και διεθνή φόρα, που βοήθησαν στην ανύψωση του κύρους της Εκκλησίας της Πατρίδας μας όχι μόνο στον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο, αλλά και σε κράτη με άλλα δόγματα και θρησκείες.

Η προσωπικότητα του πατέρα Νικολάι Σιβάροφ παραμένει εμβληματική για την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ως πρύτανης του Θεολογικού Σεμιναρίου της Σόφιας και πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας, σήμερα Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας, απέδωσε άψογα, προσπαθώντας πάντα να σπείρει την αληθινή και χρήσιμη θεολογική γνώση. Τεράστια υπήρξε και η συνεισφορά του στη νεοσύστατη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Κοινότητα στην Αυστρία το 1967, όπου εξελέγη πρώτος ιερέας και την οποία φρόντισε για πολλά χρόνια.

Ο πατέρας Νικολάι αφήνει ένα φωτεινό σημάδι στους ακαδημαϊκούς κύκλους ως ένας εις βάθος επιστήμων, ερευνητής, λέκτορας και συγγραφέας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του, στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Θεολογικής Σχολής, καθώς και σε όλα τα πνευματικά της τέκνα!

Ο Θεός να συγχωρήσει και να αναπαύσει την ψυχή του πιστού δούλου Του, πρωτοπρεσβύτερου Νικολάου εν σκηναίες δικαίων!

Ας είναι αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του!

+ Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας»

Βιογραφία Νικολάι Σιβάροφ

Ο Καθ. Αρχιερέας Nikolay Stefanov Shivarov γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1930 στην πόλη της Σόφιας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Σόφιας το 1949 και το 1953 – Θεολογία στη Θεολογική Ακαδημία «Αγ. Kliment Ohridski» (τώρα Θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας). Λίγο αργότερα, άρχισε να διδάσκει στην Ακαδημία στο Τμήμα Γραφής της Παλαιάς Διαθήκης.

Το 1957 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτωρ Θεολογίας με «Η σχέση μεταξύ των νόμων του Προφήτη Μωυσή και του Χαμουραμπί ως προς την καταγωγή και το περιεχόμενο».
Το 1960, ο Νικολάι Σιβάροφ χειροτονήθηκε ιερέας και το 1966 – αρχιερέας.

Η διδακτορική του διατριβή το 1963 αφορούσε τα Αρχαία Βιβλικά Χειρόγραφα του Κουμράν.

Από το 1968 έως το 1970, ο αναπληρωτής καθηγητής N. Shivarov ειδικεύτηκε στη Βιέννη και ήταν ο πρώτος ιερέας της νεοσύστατης βουλγαρικής εκκλησιαστικής κοινότητας στην Αυστρία.

Από το 1970 είναι καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία Αγ. Kliment Ohridski και από το 1981 έως το 1989 ήταν πρύτανης του. Το 1972 συμμετείχε στο Α’ Συνέδριο Ορθοδόξων Εξετητών στην Αθήνα.

Από το 1972 μέχρι σήμερα ο Καθ. Shivarov είναι σύμβουλος για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της οργάνωσης Pro Oriente που ιδρύθηκε μετά τη Β’ Σύνοδο του Βατικανού. Είναι εκπρόσωπος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις επιτροπές διμερούς διαλόγου με Ρωμαιοκαθολικούς και Αγγλικανούς.

Το 1989, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων απένειμε στον Σταυροφόρο Μπάτλερ το αξίωμα του Πρωτοπρεσβύτερου (Πρωτοπρεσβύτερος Μέγας). Αργότερα, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία του απένειμε το εκκλησιαστικό παράσημο «Αγ. Kliment Ohridski ”- πρώτος βαθμός.

Το 1992 εκδόθηκε το βιβλίο του Βιβλική Αρχαιολογία.

Από το 1991 έως το 2001 ο καθηγητής Shivarov ήταν επικεφαλής του Κοινού Τμήματος Βιβλικών Σπουδών στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Veliko Tarnovo St. Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου, που τον Μάιο του 2009 του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή του πανεπιστημίου. Έκτοτε διδάσκει επίσης στο νεοσύστατο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο στη Σόφια και αργότερα στο παράρτημα Lyuben Karavelov του Πανεπιστημίου Plovdiv «St. Paisii Hilendarski “στην πόλη Kardzhali.

Πρωτ. Ο Καθ. Shivarov συμμετέχει στο έργο «Νέα μετάφραση της Βίβλου στα βουλγαρικά» από την έναρξή του το 1993 και μέχρι σήμερα. Μαζί με άλλους βιβλικούς γλωσσολόγους μετέφρασε τις Ιερές Γραφές της Καινής και Παλαιάς Διαθήκης από τα πρωτότυπα κείμενα.

Ιδιαίτερα πολύτιμες είναι οι έρευνες του πρωτοπρεσβύτερου Νικολάι Σιβάροφ για τις μεθόδους ερμηνείας αρχαίων κειμένων, οι οποίες συνοψίζονται από τον ίδιο στο βιβλίο Ερμηνευτική της Παλαιάς Διαθήκης που δημοσιεύθηκε το 2005.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.