Η ανακοίνωση του Ι.Ν.Αγ.Παντελεημονος πολεως Ροδου:

”Εκοιμηθη εν Κυριω ο π. Λέοντος Πετρίδης. Ο μακαριστός για ένα μεγάλο διάστημα είχε υπηρετήσει σαν εφημέριος του Αγίου Παντελεήμονα.

Η σωρός του θα τεθεί προς προσκυνηση από αύριο Πέμπτη 7 του μηνός στις 7 το πρωί έως τις 11 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού όπου θα αρχίσει η εξοδιος ακολουθεια. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο της Παναγίας Παραμυθιας.”

Θλίψη στη Ρόδο με την Κοίμηση του Ιερέα Λέοντα Πετρίδη

Ο Ι. Ν Αγίου Παντελεήμονος στον οποίο διετέλεσε για πολλά χρόνια εφημέριος:

ναός αγίου παντελεήμονος

Στη βορειοανατολική ακμή των τειχών της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και σε απόσταση μόλις 15μ. από αυτά βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αγίου Παντελεήμονος. Η εκκλησία οικοδομημένη πάνω στα κτιριακά κατάλοιπα παλαιότερης ανήκει σήμερα στον τύπο του ελεύθερου σταυρού χωρίς τρούλο. Στην πραγματικότητα, αποτελεί εξέλιξη μίας μονόχωρης καμαροσκέπαστης βασιλικής, στην οποία αργότερα προστέθηκαν βόρεια και νότια δύο ανισομερή και ανισοϋψή εγκάρσια, ως προς το υφιστάμενο κτίσμα, διαμερίσματα, αλλοιώνοντας την αρχική μορφή της. Πιθανόν η ύπαρξη τυφλών κογχών (αρκοσόλια;) στη δυτική κεραία να σχετίζεται με τη διάθεση να χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως ταφικό παρεκκλήσιο επιφανούς ιπποτικού οίκου.

Μεταγενέστερη προσθήκη αποτελεί επίσης ο πρόναος στα δυτικά, επιβεβλημένος προφανώς από την ανάγκη κάλυψης του αυξημένου εκκλησιάσματος. Μεταξύ των τροποποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ναό είναι και η προσθήκη ημικυκλικής κόγχης άνωθεν του κεντρικού δυτικού θυρώματος, το οποίο στην αρχική του μορφή διέθεται μόνο διακόσμηση ροδίτικου πλοχμού, χαρακτηριστικού της ιπποτοκρατίας, που ακολουθούσε το ελλειπτικό τόξο του ανοίγματος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.