”Ως θαυμασίους καρπούς της σωτηρίου σποράς σου, Κύριε, η γή της Καρελίας προσφέρει Ζωή τους θεοφόρους Πατέρας και Φωτιστάς ημών. Αυτών ταις πρεσβείαις παράσχου την ειρήνην σου τη Εκκλησία και τη πολιτεία ημών, ως Ελεήμων και Φιλάνθρωπος” (Το τροπάρι των Αγίων Φωτιστών της Καρελίας).

Εκεί, πού στεγάζονται τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Κούοπιο και Καρελίας, στο ίδιο κτίριο κάτω από τα γραφεία υπάρχει και ένας μικρός ναός αφιερωμένος στη μνήμη των Αγίων Φωτιστών της Καρελίας.

Εκεί ο Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως συνήθως κάθε Τετάρτη τελεί τη Θεία Λειτουργία και κάθε Πέμπτη κάνει τον εσπερινό και ακάθιστο ύμνο. Ο Ακάθιστος Ύμνος τελείται μπροστά από την Ιερά εικόνα της Δόξας της Παναγίας

Εχθές Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ήταν όμως η ημέρα των Αγίων Φωτιστών της Καρελίας και γι´αυτό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος σε αυτόν τον ναό προχθές τον εσπερινό και όρθρο με την παρουσία του πρώην Μητροπολίτη Όουλου κ. Παντελεήμωνα και εχθές το πρωί τη Θεία Λειτουργία μαζί με τον πρωτοπρεσβύτερο κ. Timo Honkaselkä. Η Χοράρχης ήταν η κα. Sofia Laukkanen.

Στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας απένειμε ο Σεβασμιώτατος την τιμητική διάκριση στους δύο ενορίτες κα. Rauni Kaakinen και κ. Hannu Happonen, οι οποιοί με πολύ κόπο χρόνια έχουν βοηθήσει σε αυτόν τον ναό, όπως και στον Μητροπολίτικο Ναό του Αγίου Νικολάου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στο εκκλησίασμα στην αίθουσα της Ι. Μητροπόλεως.

Παλιά αυτός ο Ιερός Ναός ήταν αφιερωμένος στον Αγίο Ιωάννη Θεολόγο, αφού στο κτήριο λειτουργούσε και το ιερατικό σεμινάριο από το έτος 1969 εώς το 1988, όταν μεταφέρθηκε στη πόλη Γιοένσου.

Οι εικόνες του ναού είναι από τα μοναστήρια του Βάλαμο και της Κόνεβιτσας και μερικές είναι και από την πόλη Κέξχολμ και υπάρχουν και λίγες σύγχρονες, όπως οι εικόνες του κ. Petros Sasaki, ο οποίος ήταν από την Ιαπωνία και μετά από τις σπουδές του στην Ελλάδα μετακόμισε αυτός στη Φινλανδία κάνοντας ένα σπουδαίο έργο στον τομέα της αγιογραφίας.

Στον ναό υπάρχουν και δύο λειψανοθήκες. Την καινούργια λειψανοθήκη με τα άγια λείφανα έδωσε στην Ι. Μητρόπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πριν από τρία χρόνια, όταν ο Μητροπολίτης Αρσένιος επισκέφθηκε εκεί.

Το μικρό ποίμνιο, το οποίο μαζεύεται σε αυτόν τον ναό είναι πολύ ευχαριστιμένο στον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για την λειψανοθήκη με τα άγια λείψανα, τα οποία Αυτός έδωσε.

Στις 5 Νοεμβρίου εορτάζουμε την μνήμη των Αγίων Φωτιστών της Καρελίας. Όμως, ποιοί είναι αυτοί; – Με τα ονόματα γνωρίζουμε μόνο περίπου 200 Άγιους, οι οποίοι έμειναν και εργάστηκαν στις περιοχές γύρο από τη λίμνη Λάδογα.

Οι πιο γνωστοί είναι οι ιδρυτές της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Χριστού στο νησί του Βάλαμο, Οι Όσιοι Σέργιος και Γέρμανος του Βάλαμο. Σύμφωνα με την παράδοση είχε ο Σέργιος την Ελληνική καταγωγή και στον δωδέκατο αιώνα ήρθε αυτός από τον Νότο με σκοπό να κάνει ιεραποστολικό έργο στις περιοχές της Καρελίας φτάνοντας πρώτα στα νησιά Ρίεκκαλα (που στη Καρελιανή γλωσσα σημαίνει ελληνικά νησιά).

Όμως κάτοικοι της περιοχής τον οδήγησαν στο νησί τού Βάλαμο, που την εποχήν εκείνην ήταν ένα θρησκευτικό μέρος για θυσίες, που έκαναν είδωλολάτρες και ύστερα Ίδρυσε ο μοναχός Σέργιος εκεί το Μοναστήρι.

Ένας άλλος γνωστός Άγιος της Καρελίας είναι ό Ιδρυτής της Ι. Μονής της Κόνεβιτσας ο Όσιος Αρσένιος, ο οποίος το έτος 1393 ήρθε στο νησί της Κόνεβιτσας από το Άγιον Όρος φέροντας μαζί του την εικόνα της Παναγίας της Κόνεβιτσας.

Αυτή η εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο μοναστήρι του Βάλαμο. Μαζί με τον Όσιο Αρσένιο έφτασε στην Καρελία και το ισυχαστικό κύνημα. Η εορτή των Αγίων Φωτιστών της Καρελίας έχει μία ιδιέτερη σημασία στον Βορρά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.