Αναφέρει η Μητρόπολη Σύρου:

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ χθες το πρωί ιερούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Κυριακού, στην περιοχή “Καλαφάτης” Μυκόνου. Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στη ζωή, την επίγεια πορεία και τους πνευματικούς αγώνες του Αγίου Κυριακού και συνεχάρη τον εορτάζοντα κτήτορα και ιδιοκτήτη του Παρεκκλησίου κ. Κυριάκο Καλαμαρά και τον ευχαρίστησε για την αγάπη του προς την Ιερά Μητρόπολη και την κοινωνική του προσφορά και του ευχήθηκε για την συμπλήρωση 50 ετών συνεχούς λειτουργίας της μεγάλης Ξενοδοχειακής Μονάδος, την οποία ίδρυσε και η οποία υπήρξε πρότυπο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Μυκόνου, με σημαντική προσφορά στην τοπική οικονομία.

Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Κυριακού στη Μύκονο Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Κυριακού στη Μύκονο Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Κυριακού στη Μύκονο Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Κυριακού στη Μύκονο Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Κυριακού στη Μύκονο

Ο Όσιος Κυριακός ήταν άνθρωπος που καλλιεργούσε «ὑπομονήν, πραότητα» (Α’ προς Τιμόθεον, στ’ 11). Γι’ αυτό και πέτυχε στην ασκητική του ζωή. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 5ο αιώνα μ.Χ., από Ιερέα πατέρα, τον Ιωάννη. Τη μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και είχε αδελφό τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.

Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Κυριάκος, σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου. Εκεί, ο Μέγας Ευθύμιος, τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον ασκητή Γεράσιμο. Όταν πέθανε ο Γεράσιμος, ο Κυριακός επέστρεψε στη Λαύρα του Ευθυμίου, όπου με ζήλο καλλιεργούσε τις αρετές του, ώσπου κάποια στάση που έγινε στη Λαύρα του Ευθυμίου τον ανάγκασε να πάει στη Λαύρα του Σουκά. Εκεί 40 χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέλαβε την επιστασία του Σκευοφυλακίου.

Εκείνο που τον διέκρινε απέναντι στους συμμοναστές του, ήταν ο γαλήνιος τρόπος με τον όποιο τους αντιμετώπιζε, γι’ αυτό και ήταν παράδειγμα προς μίμηση από όλους. Εβδομήντα χρονών ο Κυριακός, έφυγε κι από εκεί και με υπομονή γύρισε πολλά μοναστήρια και σκήτες, όπου έζησε με αυστηρότατη άσκηση. Τελικά, πέθανε 107 χρονών, και σε όλους έμεινε η ενθύμηση του ασκητή, που έδειχνε «πραότητα πρὸς πάντας ἀνθρώπους» (Προς Τίτον, γ’ 2). Πραότητα, δηλαδή, σ’ όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.