ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Live - ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 Ζωντανά. Μεγάλη Εβδομάδα. Εκκλησία Live - Θεία Λειτουργία Μεγάλης Πέμπτης Ζωντανά. Όρθρος και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου - Ευλογία και Αγιασμός. Μεγάλη Πέμπτη με τον μυστικό δείπνο, τον Ιερό Νιπτήρα, την υπερφυά προσευχή και την προδοσία αυτή.

Εἰς τὴν ὑπερφυᾶ Προσευχὴν. Προσεύχῃ· καὶ φόβητρα, θρόμβοι αἱμάτων, Χριστέ, προσώπου, παραιτούμενος δῆθεν. Θάνατον, ἐχθρὸν ἐν τούτοις φενακίζων.

Πριν αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: «όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους».

Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ’ όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.

Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε:

Λάβετε φάγετε.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον Μυστικό Δείπνο και τα Άγια Πάθη.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά του Μεγάλους Βασιλείου από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Μεγάλης Πέμπτης 21 Απριλίου 2022 07.00 το πρωί.

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης με τον μυστικό δείπνο, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 07.00 το πρωί.

Μεγάλη Πέμπτη με τα 12 Ευαγγέλια

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα, σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, ο Ιερός Νιπτήρας, η υπερφυά προσευχή και η προδοσία αυτή.

Τα 12 Ευαγγέλια είναι η ονομασία κατά την παράδοση και προέρχεται από τα Δώδεκα Ευαγγελικά αποσπάσματα που αναγιγνώσκονται κατά την Μεγάλη Πέμπτη. Το Θείο πάθος κορυφώνεται με την ανάγνωση των δώδεκα ευαγγελικών αποσπασμάτων.

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε σε βίντεο τα δώδεκα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης ολόκληρη την Ακολουθία των Αγίων Παθών.

Εἰς τὸν Μυστικον Δεῖπνον. Διπλοῦς ὁ Δεῖπνος· Πάσχα γὰρ νόμου φέρει, Καὶ Πάσχα καινόν, Αἷμα. Σῶμα Δεσπότου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.