ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2024 Live: ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΥΨΩΣΕΩΣ 8 Σεπτεμβρίου Ζωντανά - Άγιος Βησσαρίωνας Πύλης Τρικάλων. Εκκλησία Live - Θεία Λειτουργία Κυριακής πριν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου Ζωντανά. Όρθρος προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και του Γενεθλίου της Παναγίας Ζωντανά. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Όρθρος της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με την εορτή του Γενέσιου της Παναγίας - Ευλογία και Προσευχή στον Τίμιο Σταυρό και την Παναγία.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στις 07.00 το πρωί. Το Γενέθλιον της Δεσποίνης ημών Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Η Σύναξη της Παναγίας της Τσαμπίκας στην Ρόδο. Η Σύναξη της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου στην Μάνδρα Αττικής. H Σύναξη της Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Η Σύναξη της Παναγίας της Σκιάδι στην Ρόδο. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης ο Νεομάρτυρας εν Θεσσαλονίκη. Κυριακή πριν την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: Ο ΟΡΘΡΟΣ και η Πανηγυρική ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τώρα live streaming – Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων – Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 07.00 – Το Γενέθλιον της Δεσποίνης ημών Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή πριν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού με την γιορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων – Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 07.00. Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Το Γενέσιο της Θεοτόκου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Ζωντανή μετάδοση Ιεράς Ακολουθίας 8 Σεπτεμβρίου 2024 της Κυριακής προ της Υψώσεως live streaming της εορτής του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας Παναγίας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πανηγυρική ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της Κυριακής πριν την Ύψωση της εορτής της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου – Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 – Ώρα 07.00 – Εκκλησία Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων – Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Κυριακής πριν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και του Γενεθλίου της Παναγίας. Ιερουργός π. Δημήτριος Κατσαρός.

Κυριακή προ της Υψώσεως

Η Κυριακή πριν από την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μας προετοιμάζει πνευματικά για να συναισθανθούμε το μέγα μυστήριο της σταυρικής θυσίας του Κυρίου μας.

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας μεταφέρει σε μία ιερή συζήτηση μέσα στη νύχτα, όπου ο Κύριος απεκάλυψε στον κρυφό μαθητή του Νικόδημο το μέγα μυστήριο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Κανείς από τους ανθρώπους, είπε, δεν έχει ανεβεί στον ουρανό, παρά μόνο εγώ που κατέβηκα από τον ουρανό και έγινα άνθρωπος. Κι ενώ τώρα είμαι στη γη, εξακολουθώ να είμαι και στον ουρανό.

Και όπως κάποτε ο Μωυσής κρέμασε ψηλά το χάλκινο φίδι για να σώζονται μ’ αυτό οι Ισραηλίτες από τα θανατηφόρα δαγκώματα των φιδιών της ερήμου, έτσι σύμφωνα με το μυστηριώδες σχέδιο του Θεού πρέπει να υψωθώ εγώ ψηλά πάνω στο σταυρό.

Ποια όμως είναι η βαθύτερη σχέση ανάμεσα στο γεγονός αυτό της Παλαιάς Διαθήκης με τη σταύρωση του Κυρίου μας;

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε σε βίντεο τι εορτάζουμε την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Πλήρωμα του Χρόνου

Ο ορισμός της έκφρασης το «πλήρωμα του χρόνου», είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι που περιμέναμε καιρό.

Με τη γέννηση της Παναγίας, «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», γιατί η Ιστορία και η ανθρώπινη φύση έφτασαν στο σημείο να δώσουν τον καλύτερο τους καρπό, εκείνη πού θα γινόταν το κατοικητήριο του Θεού.

Όταν η Παναγία έγινε δεκαπέντε ετών, επειδή οι γονείς της είχαν πεθάνει, οι ιερείς του ναού της φρόντισαν να την αποκαταστήσουν. Προέκριναν ως καταλληλότερο τον Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ. Ο Ιωσήφ ήταν άντρας συνετός και δίκαιος, από το γένος του Δαβίδ.

Διαβάστε από πού προέρχεται η φράση «Το Πλήρωμα του Χρόνου» και ποιά η σχέση της με την Παναγία;

Γέννηση της Παναγίας

Η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί διαδόθηκε σε όλη τη χριστιανική Ανατολή. Η εισαγωγή της στη Ρώμη έγινε στα τέλη του 7ου αιώνα από Έλληνες μοναχούς που κατέφυγαν στην Ιταλία μετά τους διωγμούς των Αράβων. Πρώτος ο πάπας Σέργιος Α’ την καθιέρωσε ως επίσημη γιορτή και την περιέλαβε μαζί με άλλες θεομητορικές εορτές στο εορτολόγιο των Ρωμαιοκαθολικών.

Τον 11ο αιώνα η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου είχε επικρατήσει σε ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη. Η γιορτή κατέχει σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Εξέχοντες υμνογράφοι (Σέργιος και Στέφανος Αγιοπολίτες, Γερμανός Α’ Κωνσταντινουπόλεως, Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωσήφ Υμνογράφος) έχουν γράψει ιδιόμελα, κανόνες και κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της γιορτής. Παράλληλα, οι διηγήσεις για τη γέννηση της Θεοτόκου έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για την γιορτή της Γεννήσεως της Παναγίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.