Έπιασαν τόπο οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της κοινότητας Κάτω Δευτεράς, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν κατά της ανέγερσης πρατηρίου βενζίνης πάνω από την εκκλησία της Χρυσοσπηλιώτισσας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κατάρρευση του σπηλαίου.

Το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας, ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του νησιού, το οποίο είναι υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της ΟΥΝΕΣΚΟ, κινδυνεύει άμεσα από την ανέγερση του βενζινάδικου, αφού σε βίντεο που εξασφάλισε ο REPORTER, φαίνεται ότι η Μονή σείεται από τις εργασίες.

Ωστόσο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου συναντήθηκε χθες βράδυ με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και μετά από μια μακρά συζήτηση, αποφάσισε όπως αναστείλει τις εργασίες ανέγερσης του πρατηρίου, μέχρι την μέχρι την γνωμάτευση των αρμόδιων τμημάτων.

Σε δηλώσεις του στο REPORTER, ο ιερέας της Μονής π. Χαράλαμπος, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως οι κραδασμοί είναι τεράστιοι, σε σημείο που πέφτουν πετρώματα από τη μονή.

«Οι κραδασμοί είναι τεράστιοι, είχε δώσει μισό εκατομμύριο το Τμήμα Αρχαιοτήτων με το ίδρυμα Λεβέντη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο για να επιδιορθωθεί. Έχουμε τεράστιους κραδασμούς του σπηλαίου και είναι ετοιμόρροπο να πέσει».

Όπως εξήγησε, υπήρξαν μαρτυρίες πιστών για τις δονήσεις, μεταξύ των οποίων ο κοινοτάρχης Νίκος Καλλής, όπως και επίτροποι της Εκκλησίας.

Ο π. Χαράλαμπος ήταν έξαλλος και με το γεγονός πως ο Έπαρχος έδωσε άδεια για την ανέγερση του βενζινάδικου «χωρίς την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και χωρίς να υπολογίσει το αρχαίο μνημείο καθώς και τη Μητρόπολη», όπως υποστηρίζει.

Παράλληλα αποκάλυψε πως κάτω από το χώρο που χτίζεται το βενζινάδικο βρίσκεται νεκρόπολη της κυπροαρχαϊκής εποχή του 650 π.Χ., κάτι που επιβεβαιώνεται όπως λέει, «από τα κτερίσματα των τάφων που βρίσκονται στο τμήμα Αρχαιοτήτων και δεν μπορεί κανείς να το διαψεύσει».

Ο π. Χαράλαμπος ανέφερε πως η κοινότητα της Δευτεράς είναι ανάστατη και άρχισε ήδη διαμαρτυρίες οι οποίες θα συνεχιστούν, ενώ άφησε αιχμές πως «ένα αρχαίο μνημείο υπάρχει στην περιοχή και θέλουμε να το χαλάσουμε και αυτό για χάρη οικονομικών συμφερόντων».

από reporter.com.cy

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.