Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 16 Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προέβη στην εις Διάκονον χειροτονία του κ. Μaxime Francois Lesage, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Tην ημέρα αυτή επέλεξε ο Ποιμενάρχης, να τελέσει χειροτονία, η οποία συμπίπτει με την 5η επέτειο της ενθρονίσεώς του και την 30η επέτειο από την εις Διάκονον χειροτονία του, στα πλαίσια των εορτασμών της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και των 130 ετών από της ανεγέρσεως του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης.

Αμέσως πριν την χειροτονία, ο υποδιάκονος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σουηδίας για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να ασπασθεί την Ορθοδοξία, προ ετών, και στην συνέχεια να περιβληθεί το της ιερωσύνης ένδυμα.

Ο Ποιμενάρχης, ακολούθως, εξέφρασε την χαρά της επαρχίας του καθόλης, διότι με την χειροτονία του κ. Maxime Lesage, προστίθεται στο ιερατείο της ιστορικής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Σκανδιναυΐα ο 13ος νέος κληρικός, της τελευταίας πενταετίας.

Απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο διάκονο, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το έργο σας θα είναι ο εκκλησιασμός των προβλημάτων και των αναγκών των ανθρώπων και ο επιστηριγμός τους. Μη λησμονείτε ότι η Κυριακή προσευχή αρχίζει με το «Πάτερ ημών» και όχι με το «Πάτερ μου». … Θέστε ως κριτήριο και κανόνα στην ζωή σας την αγάπη του Θεού κι όχι την γνώμη του κόσμου, ούτε την μικροψυχία των υποκριτών, ούτε την τυπολατρία και τον φανατισμό των διαστρεβλωτών της πίστεως.

Εύχομαι, να πορεύεσθε πάντοτε αναστάσιμα την προσωπική και οικογενειακή πορεία σας προς Εμμαούς. Να ίστασθε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης και να βιώνετε το γεγονός ότι ο Κύριος ευρίσκεται επί του Αγίου Δισκαρίου και το Πανάχραντο Αίμα Του εντός του Αγίου Ποτηρίου, για να υποστείτε την ευπρεπεστάτη αλλοίωση της θεορρύτου χάριτος.

Προσευχόμεθα άπαντες όπως το υπάρχον σήμερον εντός υμών ευφρόσυνο αίσθημα, να αυξάνει καθημερινώς και ακαταπαύστως εις βίωμα ευθύνης, εθελοθυσίας και προπαντός αδιαμαρτυρήτου εν Χριστώ Αναστάντι διακονίας.»

Ο επίσκοπος διεβίβασε στον υποδιάκονο και την σύζυγό του Delphine, καθώς και στο εκκλησίασμα του Καθεδρικού Ναού, τις πατρικές ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του πρωτεύθυνου, πρωτόθρονου και πρωτοκορυφαίου Πνευματικού Ηγέτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμο, από το Φανάρι, «τον τόπο του μαρτυρίου και της μαρτυρίας, της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας», στο οποίο μετέβη προσφάτως, για να ευχηθεί στον Παναγιώτατο για τα σεπτά ονομαστήριά του.

Ο νεοχειροτονηθείς γεννήθηκε στην Γαλλία, ζει με την σύζυγό του στο Όσλο της Νορβηγίας, ομιλεί εκτός της γαλλικής, την αγγλική, τη νορβηγική, την ιαπωνική, και την λειτουργική ελληνική και λίαν συντόμως θα ολοκληρώσει τις διδακτορικές σπουδές του, στο πανεπιστήμιο του Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. Θα υπηρετήσει ως διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο αμισθί.
Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Ποιμενάρχης και συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, ο Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Παναγιώτης Κωστούλας, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Οlav Leserth, εφημέριος της ιεραποστολικής κοινότητος Αγίου Χάλβαρντ Όσλο. Τους ύμνους απέδωσε ο Δρ. Γεώργιος Σιδηράς και τα μέλη της βυζαντινής χορωδίας του Καθεδρικού Ναού.

Παρέστησαν ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Σουηδία, κ. Ανδρέας Φρυγανάς, ο οποίος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον συνεχάρη για την επέτειο της ενθρονίσεώς του, τα μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Φωτεινή Μπατσέλα, Ραφαήλ Poumeyrau και Νικόλαος Κίτσιος και οι επιχειρηματίες κ.κ. Χρήστος και Κατερίνα Μελέτη και Χρήστος Δρακόπουλος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού της Γονυκλισίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών του Καθεδρικού Ναού προσέφερε εδέσματα και γεύμα, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και του νεοχειροτονηθέντος διακόνου, επιμελεία των κ.κ. Φωτεινής και Δημητρίου Μπατσέλα και Τάνιας και Bengt Svedberg.


Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.