Μέσα στην τριβή της καθημερινότητας, σε καιρούς δύσκολους με έντονες αναταραχές, η Παναγία Δέσποινα κραταιώνει τους πιστούς που προσήλθαν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 να τις αποδώσουν τα "Χαίρε" και να προσευχηθούν επικαλούμενοι το πανάγιο όνομά Της!

Παρά την έντονη βροχόπτωση, ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, υπερεπλήρωσαν τον ευγεμέθη Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος της προσφυγικής Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης για να μετάσχουν της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

Την υπέροχη υμνολογια απέδωσαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Θεσσαλονίκης, ο Γυναικείος Βυζαντινός χορός “Ευ νεάνιδες” του Εργαστηρίου Ποιητικής του ΤΜΕΤ και ο Βυζαντινός χορός του Ναού υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ναού και Επίκουρου Καθηγητού του ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ μουσικολογιωτάτου κ. Γεωργίου Πατρώνα.

Τον Παναγιώτατο πλαισίωσαν Ιερείς του Ναού με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Παν. Αρχιμ. π. Ιάκωβο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως.
“…Χαίρε, των θαυμάτων Χριστού το προοίμιον, Χαίρε πιστών οδηγέ σωφροσύνης, Χαίρε Θεού αχωρήτου χώρα, Χαίρε λουτήρ εκπλύνων συνείδησιν…Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε”.

Δεν σταματούν τα Χαίρε προς την Μητέρα του Θεού και πάντων των Χριστιανών, της “γέφυρας” μεταξύ ουρανού και γης, της μεσίτριας και παντοτινής προστασίας όλων όσων επικαλούνται το πάντιμον όνομά Της!
Μέσα σε αυτό κατανυκτικό κλίμα υμνολογίας της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος με μεστό θεολογικό λόγο υπογράμμισε στην προσλαλιά του προς το πυκνό εκκλησίασμα ότι οι ευχαριστήριοι ύμνοι προς την Κυρία Θεοτόκο εκφράζονται κυρίως για το γεγονός του Ευαγγελισμού της, δηλαδή για το γεγονός ότι Εκείνη διηκόνησε το Μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων δανείζοντας την ανθρώπινη φύση στον Θεό για να σαρκωθεί ενώ ταυτόχρονα ο Λαός ευχαριστεί την Κυρία Θεοτόκο για όλα εκείνα τα οποία εργάζεται για τη δική μας σωτηρία.

“Απευθυνόμενοι στον Θεό Τον ευχαριστούμε για όλες τις ευεργεσίες Του, τις φανερές και τις αφανείς, για όλα όσα Εκείνος εργάζεται για εμάς, για την πρόνοια και την αγάπη Του για τον άνθρωπο, για τις παρεμβάσεις Του προκειμένου να απομακρύνει ότι μπορεί να κλονίσει τη σχέση του ανθρώπου μαζί Του!” είπε και συνέχισε:

“Η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό είναι σπουδαία και καθοριστική γιατί για την Εκκλησία αυτό ακριβώς είναι ζωή! Ο άνθρωπος μπορεί και ζει όταν έχει τον Θεό στη ζωή του. Χωρίς τον Θεό ο άνθρωπος δεν ζει, απλά επιβιώνει και πορεύεται βιολογικά”.

Τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη για τον άνθρωπο να εμπιστευτεί ολοκληρωτικά τον Θεό, όπως έκαναν οι Άγιοι Πατέρες μας, οι οποίοι έζησαν με πληρότητα τη σχέση τους με Εκείνον για να στεφανωθούν με την αιώνια δόξα Του!

Σημείωσε ότι η ζωή και η Αναστάση προήλθε μέσα από τον θάνατο. Ο Χριστός έπαθε και πέθανε για να απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά του θανάτου και να προσφέρει την αιώνια ζωή! Είναι η ζωή του Χριστού που περνά μέσα από τον θάνατο αλλά δεν νικιέται από τον θάνατο! Είναι η ζωή του μέλλοντος αιώνος! Και πιστεύουμε σε αυτήν χάριν της ελπίδας μας στην Κυρία Θεοτόκο, που γέννησε τον Σωτήρα Χριστό, τον Μόνο αναμάρτητο…την τιμούμε και μέσα από τους Χαιρετισμούς μεγαλύνουμε το Πανάγιο Όνομά Της.

Συνεχάρη εγκάρδια τους νέους και τις νέες που εξέφρασαν την ψυχή και τα χείλη όλης της εκκλησιαστικής κοινότητας ψάλλοντας τα θαυμάσια της Θεομήτορος!

Στην Ακολουθία μετείχαν προσευχητικώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης, ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ κ. Στέλιος Κατρανίδης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, κ.α.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.