Ο ανθρώπινος πόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα όταν κληθείς να επιχειρήσεις στα ερείπια, τόνισε ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της ΕΟΔ.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης κατά την άφιξη της αποστολής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που επέστρεψε το βράδυ της Τετάρτης (15/2) από τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Τα μέλη της ΕΟΔ και οι οικογένειες των διασωστών, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, αγκαλιές και δάκρυα χαράς, τους 27 εθελοντές που συνεδραμαν στις έρευνες για την διάσωση ανθρώπινων ζωών, στην περιοχή των φονικών σεισμών της Τουρκίας. Η υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Gokce Over, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή και τους έδωσε μια ανθοδέσμη με λουλούδια.

ThessToday.gr – Υποδοχή Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης 2

«Ηταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη στιγμή. Τα συναισθήματα είναι πολλά, σύνθετα, ανάμεικτα και μπερδεμένα. Την ώρα που πήγαμε στην Τουρκία οδικώς μας συνόδευσε αυτοκίνητο της αστυνομίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Στο αεροδρόμιο από όπου περνάγαμε μας αναγνωρίζανε για το έργο μας και μας χειροκροτουσαν όλοι» είπε συγκινημένος ο επικεφαλής της αποστολής στην Τουρκία, Ιωάννης Παπαστάθης.

elliniki-omada-diaswsis__1_
elliniki-omada-diaswsis__2_
elliniki-omada-diaswsis__3_

«Ανάμεικτα συναισθήματα, τελείως διαφορετικά. Πόλεμος έχει γίνει, μεγάλη καταστροφή. Αυτοί είναι οι ήρωες, δεν είμαστε εμείς. Εμείς το αντιμετωπισαμε αυτό για 6-7 μέρες σε θερμοκρασίες -7, αυτοί όμως θα συνεχίσουν έτσι, αυτοί είναι οι ήρωες» τόνισε.

Όπως είπε στη συνέχεια, πίσω τους οι εθελοντές άφησαν φίλους που τους συμπεριφερθηκαν πολύ καλά, τους έδιναν δύναμη και τους έκαναν να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς.

ThessToday.gr – Συγκίνηση στην υποδοχή της ΕΟΔ 3

«Όλες οι στιγμές ήταν έντονες. Επιχειρήσαμε σε 13 κτήρια, το καθένα είχε τα δικά του συναισθήματα και συγκινήσεις. Όλοι θεωρούν ότι οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί, δουλεύεις με ασφάλεια και προσπαθείς να έχεις αποτέλεσμα. Βρήκαμε, σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές, βοηθήσαμε, βγήκαν κάποιοι ζωντανοί, βρήκαμε και νεκρούς. Οι δικοί τους άνθρωποι θέλουν ακόμα και τον πεθαμένο να τον βγάλουν. Λένε “σε παρακαλώ βγάλτε τον” γνωρίζοντας ότι είναι πεθαμένος. Είναι δύσκολα τα πράγματα», υπογράμμισε.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες γι’ αυτούς που είναι εκεί, εγώ είμαι σπίτι μου πάλι και στα παιδάκια μου. Αυτοί δεν έχουν σπίτι, έχουν χάσει παιδιά και μάνες. Για αυτούς είναι το δύσκολο, όχι για εμάς», ανέφερε διασωστρια της ΕΟΔ.

elliniki-omada-diaswsis__5_
elliniki-omada-diaswsis__6_
elliniki-omada-diaswsis__7_
elliniki-omada-diaswsis__8_

«Από την ώρα που φτάσαμε, μέχρι που φύγαμε, βλέπαμε μια τραγική κατάσταση. Χιλιάδες θύματα, όλες οι οικογένειες στον δρόμο, είναι πολύ βαρύ όλο αυτό. Αυτό που σκεφτήκαμε ήταν να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και όσο πιο γρήγορα γιατί ξέραμε ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Ο κόσμος μας αγκάλιασε πάρα πολύ, ερχόντουσαν τα παιδάκια να μας φέρουν τσάι, ερχόντουσαν φτωχοί άνθρωποι να μας κάνουν μια αγκαλιά. Μας έλεγαν στα ελληνικά “ευχαριστούμε, ευχαριστούμε”» τόνισε.

Από τη μεριά ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της ΕΟΔ, Αλέξανδρος Λιάμος, ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του δεν λύγισαν. «Είναι εκπαιδευμένοι, υπάρχουν όμως στιγμές που απορείς με αυτά που βλέπεις γιατί δεν πιστεύεις την εικόνα που αντικρίζεις, όταν η έκταση της καταστροφής είναι τεράστια. Η πιο κρίσιμη και δυνατή στιγμή της αποστολής, όπως μας την μετέφεραν οι συνάδελφοί, ήταν η στιγμή που έφτασαν στην περιοχή που είχε πληγεί και αντίκρισαν τόσο μεγάλη καταστροφή. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό».

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμπαράσταση και η υποστήριξη που είχαν από τις τουρκικές Αρχές και από του τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, ήταν κάτι το εξωπραγματικο, όπως το χαρακτήρισε. «Βοήθησαν πάρα πολύ να φέρουμε εις πέρας αυτήν την αποστολή και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό».

«Ο ανθρώπινος πόνος πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα όταν κληθείς να επιχειρήσεις στα ερείπια. Είναι κάτι το οποίο το έχεις κάνει πάρα πολλές φορές στη χώρα στου, επάνω στην εκπαίδευση. Όταν όμως έχεις δίπλα σου την οικογένεια που κλαίει και αναζητάει τους ανθρώπους της, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Συνυπολογιζουμε τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, τη νύχτα είχαμε – 17 βαθμούς. Η κατάσταση της αποστολής, η κούραση, το στρεσαρισμα. Όλα αυτά έπρεπε να τα διαχειρίζονται οι διασώστες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ήταν από τις πιο δύσκολες αποστολές που έχει συμμετάσχει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

«Είναι συγκλονιστική η υποδοχή του απλού κόσμου. Όπου κι αν βρέθηκαν οι εθελοντές μας έτυχαν μιας εξαιρετικά θερμής υποδοχής και στο Αντιγιαμαν, την πληγείσα περιοχή και καθολη τη διάρκεια της επιστροφής τους, στην Κωνσταντινούπολη» υπογράμμισε ο κ. Λιάμος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.