«Η Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της πάνω σε αυτό το έργο», είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος με αφορμή το θόρυβο για τη Ροτόντα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Θείας Λειτουργίας, όπως γράφει το voria.gr ο Μητροπολίτης έκανε αναφορά στον άπιστο Θωμά και μίλησε για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δύναμη να παραδεχτούν το θαύμα του κυρίου.
«Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να πιστεύουν, εμείς λυπούμαστε γι΄ αυτούς και αναρωτιόμαστε γιατί να υπάρχουν οι αρνητές του κυρίου;», διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης.

Ακόμη, είπε ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν μιλούν για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν όπως για παράδειγμα ένας γιατρός δεν μιλάει για θέματα αστρονομίας. Εκεί όμως που, σύμφωνα με τον Άνθιμο, έχουν – κακώς – όλοι λόγο είναι στα θρησκευτικά θέματα. «Λέγουν ότι θέλουν ενώ μέσα τους βασιλεύει η άγνοια», τόνισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι άπιστοι διακατέχονται από υπερβολικό εγωισμό, παράλογη αυτοπεποίθηση και φιλαργυρία και εκφέρουν τις απόψεις τους χωρίς να γνωρίζουν αυτό για το οποίο μιλούν.

Ύστερα ο Μητροπολίτης μίλησε για τη Ροτόντα, λέγοντας πως πρόκειται για κτήριο με πολύ μεγάλη ιστορία. Προχώρησε, στην περιγραφή της ιστορίας του μνημείου, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα κτήριο που ως επί το πλείστον έχει χρησιμοποιηθεί για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας και μάλιστα χριστιανικής, άρα και για αυτό προορίζεται. «Από τα στοιχεία αυτά συνάγεται η Θρησκευτική χρήση του οικοδομήματος κυρίως από χριστιανούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

«Οι κρατικές υπηρεσίες μας δυσκόλεψαν, ενώ είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός υπήρξε επί αιώνες εκκλησία», τόνισε ο Μητροπολίτης και συνέχισε: «Το δημόσιο θέλει ένα μνημείο να είναι ξερό και άχρηστο, ενώ δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στο να βοηθάει τις εκκλησιαστικές μας δημιουργίες. Εμείς για σήμερα θέλαμε να κάνουμε μια λειτουργία διαφορετική, σε αυτό το εκπληκτικό μνημείο, είχαμε κανονίσει να γίνουν κι άλλα πράγματα και να υπάρξει και ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν μας το επέτρεψαν. Άλλοι θέλουν ένα τόσο εκπληκτικό μνημείο να έχει χαρακτήρα κοσμικό και να χρησιμοποιείται από άθεους.

Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, αφού αν καταμετρήσουμε τον βίο αυτής της εκκλησίας, θα καταλήξουμε στο ότι είναι εκκλησία. Η αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθεί να μην κινδυνεύει το μνημείο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται λειτουργία ή να είναι επισκέψιμο. Έχουμε καταλήξει στο να χρησιμοποιείται το μνημείο εξημισίας από το δημόσιο και την εκκλησία, ωστόσο αν ήμασταν οργανωμένοι, το κτήριο αυτό θα είχε αποδοθεί στην εκκλησία, με τον όρο να συντηρείται και με έξοδα της εκκλησίας. Θα δούμε πώς θα λυθεί η διένεξη, ελπίζουμε να λυθεί το ζήτημα και να χαρακτηριστεί ως θρησκευτικό κτήριο. Η Εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της πάνω σε αυτό το έργο».
ΣΥΡΙΖΑ: «Πραξικοπηματική ενέργεια»

Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη πήρε θέση για το θέμα και χαρακτήρισε «πραξικοπηματική ενέργεια» εξαπολύοντας επίθεση στον Μητροπολίτη Ανθιμο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Μια ακόμη ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό, αποτελεί η χθεσινή του ενέργεια να μεταφέρει το παλαιό “εγκαίνιον” του ιερού Ναού στο μνημείο και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Με αυτήν την πραξικοπηματική πράξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού.

Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.