Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις– Να μην σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Σε διπλανές θέσεις εθεάθησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τους δύο πολιτικούς να κάθονται ακριβώς ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ ορισμένες αποτυπώνουν τον κ. Ανδρουλάκη να μιλά στον κ. Κασσελάκη.

Παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, που έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ήταν εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, φορέων και πολίτες της Θεσσαλονίκης, όπως και εκπρόσωποι κομμάτων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα θύματα αυτά δεν είναι μακρινοί πρόγονοί μας. Είναι οι παππούδες και γιαγιάδες μας», προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη η υπεράσπιση της αλήθειας, η απόδοση της τιμής και η μετάδοση της αλήθειας στις επόμενες γενιές.

«Δεν νοείται να υπάρχει σχέση καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωριστεί το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα μνήμης, και δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά».

«Δεν νοείται να υπάρχει βαθιά σχέση καλής γειτονίας και φιλίας χωρίς να αναγνωρισθεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία. Δεσμεύομαι στη διεθνή μου παρουσία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με την εμπιστοσύνη τους ελληνικού λαούς ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα είναι ένα ζήτημα που θα το αναδεικνύω και θα το διεκδικώ για όλους τους Έλληνες μέχρι τέλους. Τα χριστιανικά μνημεία θα πρέπει να τα σεβόμαστε όλοι, ειδικά στη γείτονα χώρα. Είμαι συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα. Πάντα στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά. Αυτή η Γενοκτονία που έγινε δεν μπορεί να ξεχαστεί, έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν και τις οικογένειές τους που εκτοπίστηκαν», ανέφερε.

Ανδρουλάκης: «Η μνήμη είναι φρουρός για να μην συμβούν ξανά τέτοιες φρικαλεότητες»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μη συμβούν ξανά στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες. Όμως, ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση την Γενοκτονίας των Ποντίων. «105 χρόνια πριν τερματίστηκε με έναν τρόπο τραγικό και απαράδεκτο η υπερχιλιετής παρουσία των Ελλήνων του Πόντου. Οι προσπάθειες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας δεν πρέπει να σταματούσαν ποτέ. Συνεχίζουμε γιατί πρέπει να μείνει στη μνήμη όλων μας αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.