Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου 2026, προέστη της ιεράς Αγρυπνίας στο Ιερό Μετόχιο Αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ Καρδίτσης, ενώπιον της τιμίας κάρας του οσίου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγόνος.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης στο θείο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στους μεγάλους Ισαποστόλους και Φωτιστές των Σλάβων, Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τους Θεσσαλονικείς αυτούς αδελφούς, οι οποίοι με το ιεραποστολικό, πνευματικό και πολιτιστικό τους έργο σφράγισαν την πορεία ολόκληρων λαών και κατέστησαν το όνομά τους άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διάδοση του Ευαγγελίου και την καλλιέργεια της ορθοδόξου πίστεως στον σλαβικό κόσμο.

Αρχικώς, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι δύο Άγιοι έζησαν τον 9ο αιώνα, σε μία περίοδο κατά την οποία η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειο της πνευματικής και πολιτιστικής της ακτινοβολίας. Δεν επρόκειτο, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, μόνο για μία αυτοκρατορία ισχύος και κυριαρχίας, αλλά για μία δύναμη πολιτισμού, παιδείας και πνευματικής προσφοράς προς τους λαούς που περιέβαλλαν τον βυζαντινό κόσμο. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο αναδείχθηκαν οι δύο μεγάλοι αδελφοί από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι σπούδασαν στην Κωνσταντινούπολη και μαθήτευσαν κοντά στον Μέγα Φώτιο, τον φωτισμένο εκείνο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος με τη σοφία, την πίστη και το ιεραποστολικό του φρόνημα προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Εκκλησία.

Υπογράμμισε ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος δεν πορεύθηκαν προς τους λαούς ως κατακτητές ή επιβολείς, αλλά ως φορείς του φωτός του Χριστού και της αληθείας του Ευαγγελίου. Οι αποστολές τους πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτημάτων των ίδιων των λαών και με την ευλογία της Εκκλησίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ώστε να μεταφέρουν όχι μόνο το κήρυγμα της πίστεως, αλλά και την πνευματική, πολιτιστική και νομοθετική εμπειρία της Ρωμηοσύνης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρώτες αποστολές των δύο Αγίων προς τους Άραβες της Μικράς Ασίας και προς τους Χαζάρους, όπου εργάσθηκαν με ζήλο και αφοσίωση, δίνοντας μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, το κορυφαίο έργο τους πραγματοποιήθηκε στις σλαβικές περιοχές, στη Μεγάλη Μοραβία και στις βουλγαρικές χώρες, όπου κατόρθωσαν να μεταδώσουν την πίστη του Χριστού και να θεμελιώσουν μία ολόκληρη πνευματική και πολιτιστική παράδοση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Σεβασμιώτατος στο γεγονός ότι το έργο των Αγίων δεν περιορίσθηκε μόνο στο καθαρά ιεραποστολικό επίπεδο, αλλά συνδέθηκε άμεσα με την παιδεία και τον πολιτισμό. Οι δύο αδελφοί δημιούργησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το μεταγενέστερο κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται έως σήμερα από τους σλαβικούς λαούς. Παράλληλα, συνέγραψαν αστικό κώδικα και προσέφεραν οργανωμένη νομοθετική και πολιτιστική συγκρότηση στις περιοχές όπου εργάσθηκαν, φανερώνοντας έτσι ότι η Ορθοδοξία δεν προσφέρει μόνο πνευματική ζωή, αλλά και πολιτισμό, συνοχή και πρόοδο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.