Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εόρτασε την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2022, η Εκκλησία μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, στο πλαίσιο της Τοποτηρητείας του στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ιερούργησε στον πανηγυρίσαντα Ενοριακό Ιερό Ναό Στεμνίτσας.
Στην ομιλία του προς το πυκνό εκκλησίασμα, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στις πολλές εκφάνσεις της αγάπης του Θεού προς τον Άνθρωπο, η οποία επισφραγίστηκε με τον σταυρικό θάνατο του Χριστού. Στη συνέχεια μίλησε για τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον βίο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Γεωργίου. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου να φωτίσει τις καρδιές μας και ο Άγιος Γεώργιος να έχει πάντα υπό την σκέπη του τους κατοίκους της ιστορικής Στεμνίτσας.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρώην Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας και πρώην Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Γεώργιος Μπαρούτσας. Στην συναισθηματική προσφώνησή του, ο κ. Μπαρούτσας ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την παρουσία, αλλά και για όλα όσα έχει προσφέρει στην Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, τόσο στο παρελθόν ως ιεροκήρυκας, όσο και στις δύο Τοποτηρητείες του. Κατακλείοντας την ομιλία του, πρόσφερε συμβολικά στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, εκ μέρους των φορέων του χωριού και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ένα Εγκόλπιο, ως ανάμνηση της εορταστικής αυτής ημέρας.
Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την αγάπη που έχει δεχθεί αυτό το διάστημα από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, το οποίο και ο ίδιος έχει στην καρδιά του από τα νεανικά του χρόνια.
Ακολουθεί η προσφώνηση του κ. Γεωργίου Μπαρούτσα:

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιε, Χριστός Ανέστη!

Αίνον, δόξα και τιμή πρέπει στον Αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό και στον εορτάζοντα μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο, που σήμερα, ανήμερα της εορτής του, σας οδήγησαν εδώ. Ο Ιησούς Χριστός και ο Άγιος Γεώργιος μάς ευλόγησαν να είστε μαζί μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την ιστορική Στεμνίτσα και στον ιστορικό ναό του Πολιούχου μας Αγίου, τον οποίο κοσμούν αυθεντικές αγιογραφίες του βαθύ μύστη της ορθοδόξου εικονογραφίας, Φώτη Κόντογλου.

«Ανέτειλε το έαρ, δεύτε ευωχηθώμεν, εξέλαμψεν η Ανάστασις Χριστού, δεύτε ευφρανθώμεν» έψαλλαν σήμερα οι ιεροψάλτες. Ήρθε η ώρα της άνοιξης, είναι καιρός να το γλεντήσουμε! Έλαμψε η Ανάσταση του Χριστού, ελάτε να χαρούμε όλοι μαζί!

Και η χαρά μας υπερπολλαπλασιάζεται με την δική σας παρουσία Σεβασμιώτατε. Η τιμή και η ευλογία είναι μεγάλη για όλους εμάς και προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση και αξία, διότι αφήσατε την επαρχία σας, την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, χάρις ημών. ‘Ηλθατε εδώ στην ταπεινή και ορφανή, εκκλησιαστικά, Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, για να εορτάσετε μαζί μας τον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, που η μνήμη του χαροποιεί και ενδυναμώνει κάθε πιστό, αλλά και να μας αποδείξετε, για μία ακόμη φορά, ότι είστε όχι μόνο ο πνευματικός πατέρας μας, αλλά και αδελφός και φίλος και γείτονας και συνεργάτης. Είστε ένας από εμάς!

Θέλω να γνωρίζετε ότι σας νιώθουμε δικό μας άνθρωπο. Και αυτό δεν αποτελεί μία απλή συγκυριακή διαπίστωση λόγω της εορτίου ημέρας και της τιμής που μας κάνατε. Αποτελεί ριζωμένη πίστη και ασάλευτη πεποίθηση όλων μας. Υπηρετήσατε τα χωριά μας, στα χρόνια της νιότης σας, υπό τον Σεβαστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως μακαριστό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, ο οποίος διαποίμανε τον τόπο μας επί 14 συναπτά έτη, από το 1955 έως το 1969. Και μαζί με την σφραγίδα, που άφησε εκείνος στην εκκλησιαστική ιστορία και την κοινωνική ταυτότητα της πατρίδας μας, έμειναν ανεξίτηλα και τα ίχνη της δικής σας διαβάσεως από τα ιστορικά μέρη μας, θα έλεγα, σαν δρόσος Αερμών σε καιρούς ξηρασίας, μοχθήσατε νυχθημερόν για την πνευματική αναγέννηση του λαού μας.

Μας ξυπνάτε σήμερα με την παρουσία σας, ιδιαίτερα στους παλαιότερους, ευχάριστες αναμνήσεις από τα χρόνια εκείνα. Κηρύττατε τον λόγο του Θεού και βιώναμε την αλήθεια του κηρύγματός σας, αφού παράλληλα γινόσαστε τα πάντα τοις πάσι, σε καιρούς δύσκολους γι’ αυτήν την διψασμένη Επαρχία. Ποιος μπορεί να το ξεχάσει αυτό; Και σήμερα με την πάνσεπτη παρουσία σας το ανακαλέσατε στη μνήμη μας και ανανεώσατε την ευλογημένη εμπειρία μας εκείνων των χρόνων.

Και επειδή «γνωστός τοις Ιουδαίοις ο Κύριος» – ξέρουμε ποιος είστε Άγιε Σπάρτης! Δεν είστε απλώς ο περιστασιακός Τοποτηρητής, που η Ιερά Σύνοδος σας όρισε για να μας ποιμαίνετε, μέχρις ότου εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης, που θα διαδεχθεί τον μειλίχιο γέροντα και δεσπότη μας, τον μακαριστό Ιερεμία. Είστε ο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν χριστιανός, αλλά και ο δικός μας άνθρωπος. Αυτός που όργωσε πνευματικά τα χωριά μας, που καλλιέργησε το γεώργιο του Θεού και που λευκασμένος Λευίτης τώρα, μας έχει στην καρδιά του, για να θερμαίνει τις δικές μας, με τις προσευχές του και τον εμπνευσμένο λόγο του! Με όλες σας τις δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, αγωνιστήκατε για να ανυψώσετε το πνευματικό και θρησκευτικό επίπεδο του λαού μας και καταφέρατε τα μέγιστα! Γι’ αυτό και αποτυπωθήκατε στις καρδιές μας!

Άριστος θεολόγος και γνώστης των αναγκών της ανθρώπινης ψυχής. Ανεπιτήδευτος πατριώτης και φιλόστοργος πνευματικός πατέρας. Μα, πάνω απ’ όλα, διάκονος της πίστης του καθήκοντος, της θυσίας. Με δύο λέξεις: άνθρωπος του Θεού.

Με τρόπο θαυμαστό και δεξιότεχνο προσφέρατε και συνεχίζετε να προσφέρετε τις σκέψεις σας πάντα στους ακροατές των κηρυγμάτων σας. Με γλώσσα απλή, καθαρή που πηγάζει από την αληθινή ζωή. Με τη γλώσσα του Χριστού, με τον οποίον προσπαθείτε, με κάθε τρόπο, να γεμίσετε τις καρδιές των πιστών, ώστε να τις απαλλάξετε από τα μικρά και πρόσκαιρα που τις βαραίνουν και τις τραβούν στην απώλεια. Με παραδείγματα από τη ζωή, αυθεντικά. Με σκέψεις συνυφασμένες με το πεδίο της κοινωνικής ανάγκης. Και κυρίως, με το προσωπικό σας βίωμα. Έτσι μιλούσατε πάντα και εξακολουθείτε! Άγνωστοι για σας οι επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο θείο κήρυγμα. Διοτί είστε ένας άνθρωπος, που έχει επίγνωση του λειτουργήματος της Αρχιεροσύνης και που ζει και ακτινοβολεί τον Χριστό.

Σας θυμόμαστε να μας απευθύνεστε με ύφος αγαπητικό και ιλαρό, με λόγο που στα αυτιά μας ηχούσε σαν κελάρυσμα από ανεξάντλητη πηγή μιας πίστης ολοζώντανης, λόγο που έσπερνε στην καρδιά μας τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού γεννώντας αισθήματα αγαλλίασης και λύτρωσης. Έχετε το χάρισμα να συγκινείτε διδάσκοντας και να διδάσκετε συγκινώντας το ακροατήριό σας. Τα νοήματα σας καθαρά. Ο κόσμος σας αφειδώλευτα συναισθηματικός. Αναπαριστάτε δια του λόγου και του ιερού κηρύγματος, τις ευαγγελικές και εκκλησιαστικές μορφές με τρόπο ανάγλυφο, απλό, παραστατικό. Ως ακροατές των κηρυγμάτων σας, θα θυμόμαστε πάντοτε τη φωνή σας, τη βαθειά εκείνη φωνή, με έντονο συναισθηματικό παλμό. Φωνή άλλοτε τρυφερή, ποτέ ειρωνική, ενίοτε βροντερή. Να ερμηνεύει το Ιερό Ευαγγέλιο και να παιδαγωγεί. Ένα απλό και μαζί δυνατό μήνυμα καρδιάς! Ασφαλώς, Σεβασμιώτατε, γιατί πιστεύετε και σεις αυτό που είπε ο Γκαίτε: ‘’κανενός δεν θ’ αγγίξεις την καρδιά, αν ο λόγος σου δεν βγαίνει από την καρδιά σου’’.

Με την παρουσία σας κοσμείτε την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με τη σεμνότητα που σας διακρίνει εκπέμπετε ήθος. Και αυτό σας κάνει ξεχωριστό και σπάνιο. Με τον χαρακτήρα που έχετε και την εν γένει στάση σας, δεν διεκδικείτε δι’ εαυτόν, αλλά διαμορφώνετε κλίμα συναίνεσης και ενότητας, που είναι απαραίτητα στην εποχή μας.

Και να πω εν κατακλείδι μίαν αλήθεια, η οποία είναι χαρακτηριστική της ποιότητάς σας ως ανθρώπου και της ανωτερότητας σας ως Ιεράρχη. Χάρη σε σας και τη διοικητική ικανότητα που σας διακρίνει, καταφέρατε να μας λύσετε έχα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τη Στεμνίτσα: τοποθετήσατε μόνιμο ιερέα, τον π. Ιωσήφ, έναν εκλεκτό λειτουργό του Υψίστου, ο οποίος επιτελεί ευσυνείδητα τα καθήκοντά του και σας διαβεβαιώνω, ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη όλων μας στο έργο του, αλλά και στην αγάπη μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εμπνεόμενος από την ευλογητή παρουσία σας στον τόπο μας, στον ιστορικό οικισμό της Στεμνίτσας, μέσα στην αναστάσιμη χαρά, εύχομαι από καρδιάς τα έτη σας να είναι πολλά, άλυπα και καρποφόρα πνευματικά!

Θα σας παρακαλέσω, εκ μέρους των συμπατριωτών μου, που είχα την τιμή να τους υπηρετήσω επί 15 συναπτά έτη από τη θέση του Δημάρχου, εκ μέρους των φορέων της Στεμνίτσας, αλλά και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου, να δεχθείτε το συμβολικό αυτό δώρο, που είναι ένα Ιερό Εγκόλπιο, το οποίο θα φέρετε εις τα τιμημένα αρχιερατικά στήθη σας και θα σας θυμίζει τον τόπο μας!

Το Εγκόλπιο αυτό, όπως βεβαίως και άλλα πολλά, θα σας συνδέει εσαεί με τη Στεμνίτσα. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα για σας μία ανοιχτή πρόσκληση στον φιλόξενο τόπο μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ, εκ μέρους όλων των συγχωριανών μου, ο Θεός να σας δίνει δύναμη και έτη πολλά να συνεχίσετε το σπουδαίο έργο, το οποίο επιτελείτε στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς μεγάλη ευεργεσία των φίλων Λακώνων. Άξιος!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.