Κόρινθος: Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Απ. Παύλου με τον τίτλο: «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022», με την παρουσία όλου του Ι. Κλήρου και των Μοναχικών Ταγμάτων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου…

με τη συρροή ευσεβούς Εκκλησιάσματος, με απόδοση τιμών από το άγημα της Σχολής Μηχανικού και υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων, ώστε να αποδοθεί η δέουσα Εκκλησιαστική τιμή, πραγματοποιήθηκε χθες, το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Ιουνίου 2022, η υποδοχή των Ι. Λειψάνων των εν Κορινθία Αγίων.

Συγκεκριμένα, των Αγίων Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ Επισκόπου Κορίνθου και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής, προερχομένων εκ των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεως, και της Ι. Εικόνος της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ», αντιγράφου εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου.

Μετά το πέρας της υποδοχής των Ι. Λειψάνων στα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού Ναού, από τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο, ακολούθησε εντός του Ι. Ναού η «έξοδος» του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αποστόλου Παύλου, του αποτεθησαυρισμένου από το 2011 στον ίδιο Ι. Ναό, η λιτάνευση και η «ενθρόνισή» του στον καθορισμένο τόπο, στο κέντρο του Ι. Ναού, ενώ εψάλετο η σχετική ειδική Ι. Ακολουθία.

Ευθύς αμέσως τελέσθηκε η Ι. Ακολουθία «εις Εγκαίνια Δίσκου και Ποτηρίου καινών και αθίκτων», των περιτέχνων ιερών σκευών, τα οποία (αντίγραφα εκ παλαιών της Βυζαντινής εποχής) προσέφερε ο κ. Διονύσιος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου για τη συμπλήρωση δέκα πέντε (15) χρόνων από τη χειροτονία του σε Επίσκοπο και Μητροπολίτη Κορίνθου και την εγκατάστασή του στην Αποστολική Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο κ. Διονύσιος εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Πανάγαθο Θεό για την τιμή και την ευλογία, που του επεφύλαξε, να είναι Επίσκοπος αυτής της μεγάλης και ιστορικής Αποστολικής Μητροπόλεως.

Ειδικότερα, ανέφερε τα ακόλουθα: “Όποιο λειτουργικό, πνευματικό, αγιαστικό και κοινωνικό έργο επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήθηκε χάριτι Θεού και με τη συνεργία των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Η ζωή του Επισκόπου, όπως και κάθε Χριστιανού, είναι σταυρώσιμη, ωστόσο επιδιώκουμε και ελπίζουμε στην ανάσταση, η οποία παρέχεται με την συμμετοχή μας στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας και κυρίως με την Θεία Λειτουργία και τη μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Κάθε Επίσκοπος αγωνιά για τη σωτηρία του Ποιμνίου του με την ελπίδα να βρίσκεται στον Παράδεισο μαζί με τους Χριστιανούς, που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία και να τους τροφοδοτεί με το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου Ιησού.

Απ’ αυτήν την ανησυχία παρακινούμενος και απ’ αυτήν την αγωνία διακατεχόμενος, αντί άλλης δοξολογικής, υμνολογικής και ευχαριστιακής κίνησης, θέλησα να προσφέρω στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αποστόλου μας αυτά τα Ιερά Σκεύη, αντίγραφα Βυζαντινών Σκευών, αφού το Άγιο Ποτήριο και ο Ιερός Δίσκος είναι τα Ιερά Σκεύη που χρησιμοποιούνται για να μεταλαμβάνουμε «Σώμα και Αίμα Χριστού, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».”

Στην συνέχεια, τελέσθηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτου και συμμετεχόντων των Ιερέων της πόλεως της Κορίνθου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και η καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία προς τιμήν πάντων των εν Κορίνθω Αγίων.

Στην Ι. Αγρυπνία έψαλλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Οι πιστοί, μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, με πίστη και προσμονή δεν σταμάτησαν να προσέρχονται για να προσκυνήσουν τα Ι. Λείψανα και να λάβουν την ευλογία τους μέχρι και το πέρας της Ι. Αγρυπνίας, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή και τον σεβασμό προς όλους τους εν Κορινθία Αγίους, τους εύχυμους αγιοπνευματικούς καρπούς της Ευαγγελικής σποράς του Αποστόλου Παύλου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.