Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν ο Ιερός Κλήρος, οι Τοπικοί Άρχοντες και οι εκατοντάδες των πιστών στην πόλη της Αμφίκλειας, στην οποία μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, προκειμένου να χοροστατήσει και να ωμιλήσει στον μεθέορτο Εσπερινό στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών έφθασε στην πόλη της Αμφίκλειας συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοισολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφυτο Ραφαηλίδη και έγινε δεκτός με αυθόρμητα παρατεταμένα χειροκροτήματα, από τους Επισήμου, τους Κληρικούς και τους πιστούς, οι οποίοι ανέμεναν τον Ποιμενάρχη μας με πολλή χαρά και ενθουσιασμό.

Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφικλείας και Εφημέριος του Ναού Αιδεσμολ. Πρωτ. π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος , ο οποίος και τον συνόδευσε στην Είσοδο του Ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια του Εσπερινού τέσσερεις νέοι με παραδοσιακές στολές της Ρούμελης συνόδευαν τον Ποιμενάρχη μας και ακόμη κατά την είσοδό του στο Ναό , ιερόπαιδες τον έραναν με ροδοπέταλα αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ!

Προ της απολύσεως τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε με εγκαρδιότητα η Δήμαρχος Αμφικλείας – Ελάτειας κα Αθανασία Στιβακτή, η οποία και τον καλωσόρισε στην Ιστορική πόλη της Αμφίκλειας ευχόμενη εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των κατοίκων της περιοχής μία υγιή, ειρηνική και πολύκαρπη Αρχιερατεία στον Ιστορικό Θρόνο της Φθιώτιδος. Εις ανάμνησιν της πρώτης του ευλογημένης επισκέψεώς του στην πόλη της Αμφίκλειας, του εδώρησε μία ασημένια εικόνα της Παναγίας και μια παραδοσιακή κουλούρα (Προβέντα), η οποία αποτελείται από 40 μικρότερα κουλούρια, συμβολικός αριθμός για τις 40 ημέρες της Σαρακοστής των Χριστουγέννων.

Η κα Δήμαρχος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, αποτελεί ευλογία, ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το Δήμο μας η σημερινή σας παρουσία, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Μία νέα σελίδα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες για τη Φθιώτιδα, για όλους μας. Πάνδημοι σας υποδεχθήκαμε πριν λίγες μέρες στην έδρα της Ιεράς Μητρόπολης και είναι ολόθυμη η ευχή όλων μας να φανείτε άξιος της αποστολής την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος σας ανέθεσε.

Όλοι χαιρόμαστε, όλοι πανηγυρίζουμε διότι η τοπική Εκκλησία μας σε διαδοχή ενός δυναμικού Ιεράρχη, όπως ήταν ο μακαριστός κυρός Νικόλαος, έρχεστε Εσείς να διαποιμάνετε τον τόπο μας, και ν’ αναπτύξετε πλούσιο πνευματικό έργο προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Ήρθατε να διακονήσετε έναν τόπο ιστορικό! Ζυμωμένο με την γη του! Έναν τόπο με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τους ανθρώπους του! Έναν τόπο πρωταγωνιστή στους αγώνες για ελευθερία! Έναν τόπο που νοιάζεται για τον πολίτη που δυσκολεύεται, έναν τόπο που δίνει ευκαιρίες σε εκείνον που θέλει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως καταγωγής και οικονομικής κατάστασης!

Έναν τόπο που άντεξε μακρόχρονη δουλεία, που κράτησε ανοιχτές τις εκκλησίες, αλλά και διατήρησε ακέραιη τη μνήμη των κατοίκων του για τα ήθη κι έθιμα, ζωντανή την παράδοση! Όπως η σημερινή μεγάλη γιορτή της Παναγιάς της Μεσοσπορίτισσας, μια γιορτή που τιμά και αναδεικνύει την αγροτική παράδοση και σηματοδοτεί το μέσον της περιόδου σποράς των δημητριακών.

Αυτός ο τόπος λοιπόν, σας υποδέχεται σήμερα και προσδοκά το πνευματικό σας έργο στη γραμμή της ενότητας, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας, της Εκκλησίας που αγκαλιάζει τους πάντες!

Σας καλωσορίζουμε στην Αμφίκλεια, Σεβασμιώτατε κ. Συμεών! Ευχόμαστε να γίνετε ένας από εμάς και η Φθιώτιδα να είναι το σπίτι σας, οι άνθρωποί της οι άνθρωποί σας και η Εκκλησία επί των ημερών σας να συνεχίσει να δίνει τα μηνύματα που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη. Από Εσάς ζητάμε μια ανοιχτή αγκαλιά, ένα βλέμμα στοργικό, όλα εκείνα που συνθέτουν τη σχέση αγαστής συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ Λαού και Κλήρου.

Σε ανάμνηση αυτής της στιγμής και με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 19ης Έκθεσης Ψωμιού, παρακαλώ να δεχθείτε εκ μέρους όλων των δημοτών, δύο συμβολικά δώρα: την Εικόνα της Παναγίας μας να σας καθοδηγεί στο δύσκολο έργο σας και μία Σαραντοκουλούρα διακοσμημένη με σαράντα μικρά κουλουράκια που συμβολίζουν τις σαράντα ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων.

Εις πολλά Έτη Δέσποτα. Άξιος !”».

Ακολούθως τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε και καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αμφικλείας κ. Λουκάς Σκλαβούνος και στην συνέχεια μία όμορφη ανθοδέσμη εδέχθη ο Ποιμενάρχης μας από την κα Βιολέτα Παπά, εκπρόσωπο των ευσεβών κυριών της πόλεως, οι οποίες μετέχουν σε όλες τις δράσεις της Ενορίας και παρακολουθούν τους Εσπερινούς κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής, συνοδευόμενη από καρδιακές ευχές για την Έναρξη της Ποιμαντορίας του.

Στην συνέχεια τον Ποιμενάρχη μας προσεφώνησε εγκαρδίως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφικλείας και Εφημέριος της Ενορίας π. Διομήδης Παναγιωτοπούλος, ο οποίος με λόγια συγκινήσεως καλωσόρισε τον Ποιμενάρχη μας στον Ιστορικό θρόνο της Φθιώτιδος. Δι ‘ολίγον ο π. Διομήδης αναφέρθηκε στην πλούσια Ιστορία της πόλεως καθώς και στην ευλογημένη παρουσία και προσφορά του Ιστορικού και ευλογημένου ναού της Παναγίας. Ευχήθηκε δε από βάθους ψυχής του μία ευλογημένη και θεάρεστο Αρχιερατεία, προς όφελος του πιστού πληρώματος της Φθιώτιδος και ολόκληρης της Εκκλησίας.

Ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση και έκδηλα τα συναισθήματα της χαράς ευχαρίστησε την κα Δήμαρχο, τον κ. Πρόεδρο, την κα Βιολέτα και τον π. Διομήδη για τα καλά τους λόγια, αλλά και όλους τους πιστούς για την τιμητική και γεμάτη αγάπη υποδοχή που του επεφύλαξαν και αναφερόμενος στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων ευχήθηκε πατρικώς σε όλους να έχουν πάντοτε υγεία, ευτυχία και παντοτινή την προστασία της Παναγίας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

«Σήμερα γέμισε η καρδιά μου δύναμη από σας, γέμισε η καρδιά μου χαρά και ελπίδα και θα έλεγα γέμισε από σιγουριά και βεβαιότητα, ότι αυτός ο τόπος έχει μέλλον και παράδοση που δεν θα σβήσει ποτέ, διότι έχει αιώνια προοπτική. Εγγυητές και θεματοφύλακες αυτής της παραδόσεως είστε εσείς, οι ευλογημένοι κάτοικοι της Αμφίκλειας με μπροστάρηδες τους Ιερείς και τέτοιους Ιερείς όπως ο π. Διομήδης και οι άλλοι ιερείς της πόλεως και εδώ αξίζει ένα μεγάλο και δυνατό χειροκρότημα. Διότι οι Ιερείς σαν τον π. Διομήδη έχουν κάνει τα ράσα τους σημαία και κρατούν την Ελλάδα, κρατούν την Ορθοδοξία, κρατούν τον Πολιτισμό και την Παράδοση.

Ήρθα σήμερα όχι για να μου φιλήσετε το χέρι αλλά για να σας φιλήσω εγώ το χέρι για την παράδοσή σας και τον καθαρό σας μέτωπο, διότι με το καθαρό μέτωπο προχωράει κάνεις μπροστά στη ζωή με την τιμιότητα, την αλήθεια, την παλικαριά, την αγάπη και την ενότητα θα πορευτούμε μπροστά μαζί ενωμένοι και αγαπημένοι Παρακαλώ τον Θεό, αυτός εδώ ο τόπος να αποτελέσει παρακαταθήκη ιστορικής συνέπειας και ιστορικής ευθύνης, διότι η αληθινή ιστορική μνήμη κάνει τον άνθρωπο άρχοντα, που απλώνει το χέρι του και μοιράζεται την αγάπη και την ιστορία του με όλους.

Την Εορτή των Εισοδίων την κράτησε η παράδοση των χριστιανών η παράδοση της Εκκλησίας και αυτό μας δείχνει την αξία της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως .

Σήμερα απευθύνομαι ιδιαίτερα στους νέους και στα παιδιά και σας παρακαλώ η καρδιά μας να αποθηκεύσει την ιστορία και την παράδοσή μας για να μείνει και να ζήσει για πάντα.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα. Ο Θεός να σας ευλογεί , Να ευλογεί την σπορά σας, την σπορά των ονείρων σας και κάθε όνειρό σας να γίνει σπόρος για τον ουρανό. Να είστε όλοι ευλογημένοι».

Ακολούθως δια χειρός του Σεβασμιωτάτου εδόθησαν Εικόνες ως βραβεία στους μαθητές της Γ’ Λυκείου του παρελθόντος εκπαιδευτικού έτους 2018- 2019, οι οποίοι επέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Πατρίδος μας.

Ο Ποιμενάρχης μας στην συνέχεια επισκέφθηκε το μοναδικό Μουσείο Άρτου, το οποίο Λειτουργεί στην περιοχή, το Ιστορικό Μουσείο Αθανάσιος Ευταξίας, το οποίο αποτελεί την πατρική οικεία του αειμνήστου μεγάλου Πρωθυπουργό της χώρας μας Αθανασίου Ευταξία, εις το οποίο εκτίθενται προσωπικά είδη του Πρωθυπουργού, καθώς και τα όπλα , οικογενειακές φωτογραφίες από τον αείμνηστο Ιερέα πατέρα του π. Λουκά Ευταξία και την πρεσβυτέρα μητέρα του, προσωπικές φωτογραφίες, καθώς και η σπάνια αλληλογραφία του.

Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας επισκέφθηκε το μουσείου Επαγγελμάτων και συνεχάρη την Πρόεδρο του Λαογραφικού Παραδοσιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφικλείας κα Ελένη Κούσουλα για τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις του Συλλόγου, οι οποίες και αποτελούν πραγματικό μάθημα Ιστορίας και Πολιτισμού για όσους έχουν τη ευκαιρία να επισκεφθούν τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία της πόλεως.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του επεσκέφθησαν τον Ιερό Ναό του αγίου Ευσταθίου Κουμπουριανών Αμφικλείας, όπου προσεκύνησαν την Ιερά Εικόνα του αγίου και το Ιερό Θυσιαστήριο και παρεκάθισαν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο σε μια λιτή, αλλά φιλόξενη δοχή.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν:

Η Δήμαρχος Αμφικλείας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητος Αμφικλείας κ. Λουκάς Σκλαβούνος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Ξοιλικών κ. Παναγιώτης Παπασταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Τιθρονίου κ. Στέφανος Τζώρτζας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μπράλου κ. Ηλίας Καρμίρης, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιατρός κ. Λεπενός, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφικλείας κ. Ελένη Κούσουλα, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, η Καθηγουμένη της Μονής Δαδίου Γερόντισσα Χριστοδούλη με όλα μέλη της Αδελφότητος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Καλπύρης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.