Το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Στ' Ηρακλειδίων», θεολογική ημερίδα, που φέτος είχε ως θέμα: «Γλώσσα - Πίστη - Πολιτισμός».

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους εισηγητές και όλους τους συντελεστές διοργάνωσης του συνεδρίου, τα κοινοτικά συμβούλια Πάνω και Κάτω Δευτεράς για την παραχώρηση της αίθουσας, την εκκλησιαστική επιτροπή και τον χριστιανικό σύνδεσμο Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς υπό την εποπτεία του Πρωτοπρεσβύτερου Θεοδώρου Στυλιανού για την προσφορά της δεξίωσης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων της Ελλάδος, κ. Γεωργίου Καλαντζή, και του εκπροσώπου της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Χριστάκη Ευσταθίου, Προέδρου του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος χαιρέτισε την ημερίδα και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος ανέφερε: «η γλώσσα είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται αλλά και βιώνεται η εθνική αυτοσυνειδησία κάθε λαού. Η ελληνική γλώσσα είναι ο αρραγής συνδετικός κρίκος της ιστορίας του έθνους μας, μιας ιστορίας 35 σχεδόν αιώνων. Η γλώσσα δεν είναι απλώς κώδικας επικοινωνίας». Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος ανέφερε: «Εκκλησία και Ελληνισμός πορεύθηκαν μαζί από την πρώτη στιγμή, που οι πρόγονοί μας αποδέχθηκαν το μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Χριστός και ο Χριστιανισμός δοξάσθηκαν διά των Ελλήνων. Όλα τα βιβλία της Καινής Διαθήκης γράφτηκαν στα ελληνικά. Η Παλαιά Διαθήκη μας διασώθηκε με την ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοντα, αφού τα εβραϊκά κείμενα χάθηκαν. Στην Κύπρο, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, παρα το γεγονός ότι ήταν Εβραίοι, κήρυξαν στα ελληνικά τον λόγο του Θεού». Τέλος, ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και όλους τους διοργανωτές του συνεδρίου.

Αμέσως μετά, άρχισε η Α’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Δρ Γιώργος Γεωργίου, φιλόλογος και γλωσσολόγος.

Η πρώτη Εισήγηση είχε ως θέμα:«Η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον πολιτισμό». Ο Εισηγητής, κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας, αναφέρθηκε στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας και στο εύρος της οικουμενικότητός της.

Ακολούθησε το διάλειμμα, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Β’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κοπτίδης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού.

Η πρώτη Εισήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Ιωαννίδη, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, είχε ως θέμα: «Ο βίος του Αγίου Ηρακλειδίου και η λειτουργική ζωή στην Επισκοπή Ταμασού». Ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε στα διάφορα λειτουργικά στοιχεία, που αναφέρονται στο βίο του Αγίου Ηρακλειδίου (BHG 743).

Ακολούθησε η Εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού, ο οποίος είχε ως θέμα: « Τα ασκηταριά και τα σπήλαια της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου». Ο Μητροπολίτης Πάφου αναφέρθηκε στους ασκητές Αγίους της Μητροπόλεως Πάφου, στα χωριά τα οποία ασκήτευσαν και στην τιμή που τους αποδίδετε από τους κατοίκους.

Τη Β’ Συνεδρία έκλεισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Κουσιάππας , ο οποίος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα: Τα ασκητήρια των Οσίων που βρίσκονται στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Ταμασού».

Ο εισηγητής αναφέρθηκε στους τοπικούς ασκητές Αγίους, που ασκήτευσαν στην μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασού (Αγ. Ηλιόφωτοι στο όρος Κορώνης, Αγ. Κουρνούτας στο χωριό Αγροκηπιά, Αγ. Πανηγύριος στο χωριό Μαλούντα, ο Άγιος Θεράποντας ο εν Λυθροδόντα, ο Άγιος Γεώργιος ο Μαχαιρωμένος στο χωριό Καταλυόντας, οι Άγιοι Νόμωνας και Βηχιανός στο χωριό Ανάγυια, ο Όσιος Ευτύχιος που ασκήτευσε στο χωριό Μαθιάτης, ο Όσιος Αββακούμ που ασκήτευσε στο όρος Καλαμιθάσης, οι Όσοι Νεόφυτος, Προκόπιος και Ιγνάτιος, οι οποίοι αναφέρονται οι κτήτορες της Μονής Μαχαιρά, ο Όσιος Γεώργιος ο Βαβατσινιώτης που έζησε σε βυζαντινή περίοδο και ασκήτευσε στο χωριό Βαβατσινιά).

Ακολούθησε το διάλειμμα, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Γ’ Συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο Ιερολογιώτατος π. Ραφαήλ Μισιαούλης, Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Ταμασού.

Η πρώτη Εισήγηση της Γ’ Συνεδρίας του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φωτίου Ιωακείμ, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, είχε ως θέμα: «Οι όσιοι και θεοφόροι ασκητές στην μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασού της Κύπρου Ηλιόφωτος, Αυξουθένιος, Επαφρόδιτος και Ευσθένος. Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας γύρω από τα πρόσωπα και τον βίο τους». Ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε στου Αγίους Ηλιοφώτους, στον τόπο καταγωγής και άσκησής τους.

Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση του Πρωτοπρεσβύτερου Δημητρίου Μαππούρα, τέως Επαρχιακού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακος και Αμμοχώστου, με θέμα: «Η επικοινωνία ως βάση για την ανάπτυξη υγειών ανθρωπίνων σχέσεων». Ο π. Δημήτριος αναφέρθηκε στην έννοια της επικοινωνίας και στα πλεονεκτήματά της υποστηρίζοντας τα με τον βιβλικό λόγο.

Η τελευταία εισήγηση της ημερίδας με εισηγητή τον Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, είχε ως θέμα: «Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου 2015 – 2023, δυνατότητες και προοπτικές». Ο εισηγητής παρουσίασε σημαντικά στοιχεία της σχολής από την ημέρα ίδρυσής της μέχρι και σήμερα.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Τυχικός, και Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Παγκράτιος, ο εκπρόσωπος του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Κύπρο, η Δήμαρχος Λακατάμειας, κα Φωτούλα Χατζήπαπα, η Δήμαρχος Ακανθούς, κα Ελένη Χατζημιχαήλ, ο καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου, κ. Αναστάσιος Βαβούσκος, Άρχοντας Ασηκρήτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο κοινοτάρχης Πάνω Δευτεράς, κληρικοί, μοναχές και καθηγητές.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.