Το πρωί της Δευτέρας 6 Ιανουαρίου 2020 και μετά τις κατανυκτικές Θείες Λειτουργίες των Φώτων που τελέστηκαν υπό το ημίφως των κεριών λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης στους Ιερούς Ναούς της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λαμύρων και Αγίου Νικολάου Μεσαριάς το εκκλησίασμα μετά των εφημερίων κατέβηκε στο γεφύρι του Πιταρά στο ποτάμι που αποτελεί φυσικό όριο της Μεσαριάς και της κοινότητας Λαμύρων για τον Αγιασμό των Υδάτων και τη κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Της σύντομης τελετής προίστατο ο Γέροντας Ευδόκιμος ο οποίος αψηφώντας τη κακοκαιρία του Ηφαιστίωνα και χάρις στην ηφαίστεια αγάπη του για τις εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας και την επιμονή του να παραμένει παιδί κατέβηκε στην όχθη για να αγιάσει τα ύδατα συνοδευόμενος υπό των Παναχραντινών πατέρων.

Τον Σταυρό έπιασε ο νεαρός Σταμάτης Νόνας ο οποίος μετά από παρακίνηση του πατέρα του έπεσε για πρώτη φορά στη ζωή του στα νερά και έλαβε το βάπτισμα του πυρός κάνοντας τον γέροντα Ευδόκιμο να συγκινηθεί όταν του τον επέστρεψε από τα παγωμένα νερά του ποταμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του Παναγιώτης που πέφτει στη θάλασσα για τη τελετή του Σταυρού από 14 χρονών έχει βουτήξει 22 χρονιές και έχει πιάσει 22 φορές τον Σταυρό, ενώ πέρυσι έπιασε δύο Σταυρους καθώς βούτηξε τόσο στη Χώρα όσο και στο ποτάμι των Λαμύρων.

Αξιοσημείωτη ήταν και η πολυάριθμη παρουσία των «πανταχού παρόντων» όταν το απαιτούν οι περιστάσεις εθελοντών πυροσβεστών του ΣΕΔΑ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που εκπροσωπήθηκε δια των αξιωματικών Μανιδάκη Δημήτρη και Βασιλακοπούλου Αθηνάς.

Στη τελετή της κατάδυσης παρευρέθησαν ο έπαρχος Άνδρου κ. Λάσκαρης Δημήτρης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιαννίσης Δημήτρης, η δημοτική σύμβουλος κ. Βενετίκη Μαρία και ο πρόεδρος του τοπικού Λαμύρων κ. Αστράς Αριστοτέλης.

Ο Αγιασμός των υδάτων στο ποτάμι των Λαμύρων που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά είναι πλέον ένας θεσμός για τη πραγματοποίηση του οποίου συνεργάστηκαν τόσο οι ενορίες των Λαμύρων, της Μεσαριάς και του Υψηλού, όσο και οι κοινότητες Λαμύρων και Μεσαριάς, ο Δήμος Άνδρου, ανώνυμοι και επώνυμοι εθελοντές και η Ιερά Μονή Παναχράντου αποδεικνύοντας πως το να δραστηριοποιούμαστε όλοι μαζί για κοινούς σκοπούς μας κάνουν όχι μόνο ευτυχισμένους μα και όντως κοινωνούς της ουσίας της έννοιας Κοινότητα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.